Funcție dezactivată

Elevate your life

Big Sur („Marele Sud”), reprezintă 140 km2 de tezaur unic, situat pe coasta pacifică din centrul Californiei.

New York Times a inclus Big Sur în lista „must-see”  –  a zonelor care trebuie vizitate neapărat de către vizitatorii Statelor Unite  -, iar TripAdvisor a încadrat tezaurul natural al Big Sur în primele două destinații de top din S.U.A..

Huffington Post, după ce au verificat de curând „treburile”, a afirmat depre Big Sur că este „copleșitoare”, varianta vizitării după Big Sur a unor cunoscute orașe precum Los Angeles sau San Francisco fiind „o crimă”:

„E prea mult pentru a vedea altceva” (Huffington Post, 10 martie 2016).

Această zonă de coastă înaltă este situată între orașele Carmel și San Simeon (vezi harta) iar frumusețea sa constă și în „defectul” său. Pentru a ajunge în inima Big Sur ai de-a face cu un relief accidentat (parte a lanțului montan Santa Lucia), fapt care a făcut ca regiunea să fie explorată mult mai târziu decât restul teritoriului Californiei.

Singura autostradă care o traversează a fost construită abia în 18 ani (între 1919 și 1937); însă ea, Autostrada 1, este descrisă ca fiind „fabuloasă”. Faptul că regiunea a fost multă vreme necunoscută altora se datorează și sistemului de electricitate care a fost introdus aici abia în anii 1950.

De pe coastele Big Sur se poate urmări migrația balenelor gri din Oceanul Pacific, iar de pe plaje pot fi văzute vidrele de mare sau delfinii. La marginea regiunii se află podgoriile de viță de vie Santa Cruz (încadrate în „țara vinului Santa Barbara”) și pădurile de eucalipt californian care fac parte din Montaña de Oro State Park.

Big Sur, populată cu doar 1000 de locuitori permanenți, este vizitată anual de 3 milioane de turiști atrași de peisajele excepționale, de excursiile în pădurile de eucalipt, de plimbările cu caii pe plajă, de galeriile de artă „cuibărite” la marginea Autostrăzii 1.

În cadrul Big Sur nu există locuri recomandate de vizitat pentru că fiecare metru pătrat are o frumusețe și o priveliște aparte. „Big Sur este ceea ce trebuie să fie” (Biroul de Vizitare al Big Sur).

Notă: Fotografia reprezentativă a articolului a fost realizată de Douglas Croft și premiată în 2014 ca cea mai bună fotografie a categoriei „Locuri” a revistei National Geographic.

Surse Pro Jesus:
Croft D., Above Big Sur  –  Photo Contest 2014, National Geographic, accesat în 24 martie 2015
Landsel D., „14 Things You Need To Know Before Driving California’s Big Sur”, Huffington Post, 10 martie 2016
***, Welcome to Big Sur, California Visitor Bureau, 2016
Distribuiri
87

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri