Elevate your life

Inteligenta spirituala reprezintă „nevoia noastră şi accesul la înţelegerea profundă, scop şi valori”[1], fiind în mod veritabil o inteligenţă transformaţională a persoanei și a vieții.

Inteligența spirituală reprezintă o dimensiune distinctă a inteligenței umane, care creează un echilibru în utilizarea concomitentă a IQ (inteligența noastră rațională și stilul nostru de gândire) și EQ (gradul de inteligență emoțională, încrederea, conștientizarea de sine, autocontrolul, capacitatea de a răspunde în mod adecvat la emoțiile altora)[2].

Inteligența spirituală (SQ – spiritual quotient sau SI – spiritual intelligence) ne determină să punem întrebări de bază, verificând fundamentele unei credințe și identificând limitele noastre și noi granițe de explorat.

Inteligența spirituală ne detașează în mod clar de alte viețuitoare, ajutându-ne să oferim conotații adecvate sau sănătoase problemelor pe care le experimentăm (revelarea unei alte realități), să ne educăm conștiința, să nă găsim scopul vieții și să ne dezvoltăm valorile.

În viața de zi cu zi și în realitatea unei lumi plină de non-sensuri aparente, inteligența spirituală reprezintă cheia echilibrului nostru  –  a haosului care lucrează spre bine. Ne facilitează să înţelegem situaţiile în profunzime, să fim creativi și adaptivi în găsirea de soluții. Totodată, ne ajută să fim mai îngăduitori față de mister, față de lucrurile neînțelese.

Inteligența spirituală te ajută să înțelegi că în spatele fiecărei iraționalități stă cu siguranță o motivare rațională și că a nu avea toate datele problemei, poate reprezenta ceva  –  sau tocmai ceea  –  ce lucrează în favoarea ta și nu împotriva ta.

Tu cum stai cu inteligența spirituală?

Semnele unui nivel ridicat de inteligență spirituală includ:

  • abilitatea de a gândi în afara cutiei;
  • smerenia;
  • accesul la sursele de energie care provin de dincolo de ego, de dincolo de primul feeling, „de dincolo de doar persoana mea și de dincolo de problemele mele zilnice[3].

1. Pornești de unde ești

Danah Zohar, autoare licențiată în Fizică și Filosofie la MIT și în Filosofie, Religie și Psihologie la Universitatea Harvard, declară: „Primul criteriu  pentru identificarea SQ-ului cuiva este autocunoaşterea[4] .

Trăim într-o societate obsedată de sine, dar stăm foarte prost la capitolul autocunoaştere. Suntem atât de săraci cu duhul, încât nici nu ştim ce pierdem (Danah Zohar)

Credem că stăm bine  –  că ne este bine, că suntem profesioniști, dar când ne solicită o încercare, clacăm și ne comportăm într-un mod distorsionant, dezechilibrat, fără credință. Acest lucru se întâmplă adesea deoarece nu ne punem întrebările corecte, nu filtrăm și nu facem distincție între multele informații și conotații care apar în viață și ne concentrăm foarte mult pe ego și formule de viață (și de reacție) prestabilite sau moștenite.

A ne cunoaște limitările și statu-quo-ul personal reprezintă, așadar, primul semn de corectitudine față de noi, față de societate, față de El. Ce-ar fi să accepți un restart de unde te afli cu adevărat?

2. Condus de viziune și valori profunde

Sondarea și crearea de fundamente ale credințelor și valorilor tale de viață este esențială în inteligența spirituală! A pune întrebări de bun simț, de asemenea. A le transpune în viața de zi cu zi cu atât mai mult!

„Învață tot ceea ce este de învățat, apoi alege-ți calea” – Handel.

După ce ai sondat fundamentele credințelor tale de viață (vorbim de spiritualitate), a-ți păstra convingerile și valorile, a persista să explorezi și să transpui practic ceea ce ai aflat, reprezintă, centrul de stabilitate al inteligenței tale spirituale. Doar în aceste condiții poți accepta cu seninătate să nu ți se dea întotdeauna dreptate, să fii răspunzător pentru drumul pe care pășești, să fii vulnerabil în evoluția ta, să fii arhitectul peisagist al vieții tale.

3. Conexiuni

Observă mai atent principiile de funcționare a universului. Fă un pas înapoi pentru a vedea întregul, pentru a conștientiza în ciuda necunoscutului că nimic nu e la voia întâmplarii.

Inteligența spirituală crede în ciuda durerii că există relații între pierdere și câștig, între încercări dure și binele pe termen lung al ființelor care trec prin viață către una veșnică.

Deși primul învinovățit este Binele, „iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel” –  în orice context, în orice moment, „la plecare și la venire, de acum și până în veac” (Psalmul 121: 4.8).

4. Aprecierea diferitului

A accepta faptul că există diferențe între oameni, între experiențele, perspectivele lor și capacitatea de a cunoaște, este o altă dovadă de inteligență spirituală. A empatiza cu oameni diferiți de tine și a le respecta principiile, chiar dacă sunt diametral opuse credințelor sau valorilor tale, este de asemenea un rod al inteligenței spirituale.

Reclama unui binecunoscut brand de mobilă produsă în România sună așa: Suntem cu toții diferiți. Din fericire.

5. Renaștere din propria cenușă

A-ți conștientiza și accepta greșelile, a nu rămâne blocat în etichetarea altora, a-ți accepta regresele, căderile, depresiile, a nu te autoflagela pentru imperfecțiunea ta, este dovadă de bunătate față de tine și de acceptare a dragostei cu care te înconjoară de aproape și de departe Dumnezeu.

A spune „stop” celor care îți sugerează nonșalant inadecvența ta, a te detașa de cei care îți reamintesc de căderile tale, a fi imun în fața celor care își flutură viețile lor perfecte, a renunța la compania celor care te fac să te simți a fi mai puțin decât ești (oamenii toxici), reprezintă un act de iubire proprie necesară și de creare a unui mediu sănătos pentru a te dezvolta.

6. Facerea de bine

Meriți să fii iubit, dar și să iubești! A mulțumi pentru șansa de a fi unic, a face bine în mod personal și conform propriului talent, a susține șansele altora  –  iată un alt act de sine înțeles al inteligenței spirituale!

A face bine este în sine o sursă inestimabilă de energie. Inteligența spirituală este o inteligență transformațională a vieții tuturora!

Ne naștem cu inteligență spirituală?

Fiecare aspect al inteligenței spirituale (SQ) pornește de la ceva, dezvoltându-se în altceva uluitor. Fiecare dintre noi se naște cu capacitate spirituală, însă aceasta trebuie valorificată, dezvoltată și transpusă în practică pentru a se dezvolta.

Conform actualelor standarde de evaluare a inteligenței umane, o persoană va fi cu siguranță diferită de cealaltă. În dreptul uneia va predomina raționalul, în dreptul alteia emoționalul, însă cu suport spiritual, avuturile persoanei vor fi ghidate către valori profunde viață și vieți exemplare.

Cum ar fi fost un Winston Churchill ghidat predominant de emoții în al Doilea Război Mondial? Cum ar fi fost un Handel ghidat doar de rațiune în compunerea oratoriului Mesia? Cum ar fi fost ambii, fără fundament spiritual? Binele incomensurabil lăsat lumii este datorat bazei spirituale pe care s-a bazat inteligența, introspecția și dedicarea lor.

Fiecărei persoane cel puțin o dată în viață i se oferă șansa de a-și schimba radical viața (Winston Churchill).

Ar trebui să-mi pară rău dacă i-am distra doar [pe spectatori]. Am vrut să fac [opere] mult mai bune (Georg Friedrich Händel).

Disponibilitatea de a-ți pune întrebări, de a descoperi cine ești, tenacitatea de a a selecta și filtra informațiile (propriile gânduri, muzica, filmele, cărțile pe care le citești), comunicarea cu natura, blândețea față de necunoscut, transpunerea consecventa a valorilor în viața ta, sprijinirea unei cauze nobile – toate acestea te conduc spre un nivel crescut de SQ.

Măsurarea inteligenței spirituale

De la prima utilizarea a conceptului de inteligența spirituală în literatura de specialitate[5], cercetătorii au făcut demersuri pentru a o putea măsura, folosind date psihometrice și statistice.

Un prim test de măsurare a inteligenței spirituale proprii a fost demarat de David King și Teresa L. DeCicc în două universități americane, făcând uz de 24 întrebări. Testul de măsurare SQ (denumit: Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (SISRI-24) ) se găseste aici, factorii determinanți ai SQ personal fiind clasificați în: gândire critică existențială, producția de semnificații personale, conștientizarea transcendentală, extinderea stării conștiente.

În urma aplicării testului în rândul a 619 studenți respondenți (cu vârste cuprinse între 17-59 ani), au reieșit următoarele aspecte:

  • Inteligența spirituală este legată mai semnificativ de religiozitatea intrinsecă (cea transpusă în viața personală și trăirile interioare) decât legată de religiozitatea extrinsecă (cea manifestată în exterior).
  • Inteligența spirituală afișează o relație abia semnificativă cu calitatea de a fi dezirabil din punct de vedere social, sugerând că a fi atractiv, popular sau plăcut în societate nu joacă un rol important în răspunsul dat în chestionar.
  • Nu s-au observat corelații semnificative între IQ (inteligența rațională) și SI (inteligența spirituală). Un individ inteligent rațional nu se presupune a fi automat și un ins inteligent spiritual.
  • Vârsta a fost ușor legată de inteligența spirituală, „oferind un potențial sprijin pentru dezvoltarea inteligenței spirituale pe întreaga durată a vieții”[6].

Beneficiile inteligenței spirituale

Marea problemă a societății de astăzi este aceea că gândește pe termen scurt, vrea răspunsuri imediate, încadrează evenimentele in anumite formule si cauze fixe, fără a proba posibilitatea unei alte viziuni și raționalități. Ne construiește nemaleabili, nerezonabili, nerăbdători.

Tocmai de aceea avem atâta nevoie de beneficiile inteligenței spirituale cultivate:

  1. Autenticitate, descoperirea de sine și scop nobil în lumea în care trăiești. Trăiești conform convingerilor proprii și valorilor tale bine sondate.
  2. Capacitatea de a vedea dincolo de material și dincolo de ceea ce s-ar înțelege la prima vedere.
  3. Fiecare experiență zilnică de viață devine una valoroasă, și fiecare seara una de recunoștință.
  4. Înțelepciune, liniște, restartare după durere, adaptare sănătoasă la situații neașteptate.
  5. Capacitatea de a accepta propriile greșeli și a învăța din experiența proprie și a altora.
  6. A știi cine esti cu adevarat si care este valoarea ta.
  7. Răbdare în fața necunoscutului și blândețe față de propria persoană. Inteligența spirituală te învață să fii blând cu tine însuți, să te armonizezi și să te capacitezi, să îți descoperi acele talente cu care poți progresa, îmbogățind totodată existența altora; inteligența spirituală te învață să vezi potențialul în cei ce se comportă neșlefuit, să lași loc altora și să abordezi subiecte esențiale și nu în permanență contradictorii cu cei din jur.
  8. Maturitate a gândirii.
  9. Control al emoțiilor.
  10. Credință, speranță și dragoste.

A-L urma pe Cel care a spus „Eu sunt adevărul” necesită o înțelegere cerească a realității înconjurătoare (Shawn Brace, teolog creștin).

BIBLIA SPUNE:

„De aceea, noi nu cădem de oboseală. Ci chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuși omul nostru dinăuntru se înnoiește din zi în zi. Căci întristările noastre ușoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veșnică de slavă. Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd, căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veșnice” (2 Corinteni 4:16-18).

 

Surse Pro Jesus:
[1] Zohar Dana citat de ***, Business Minds, Editura Publica, Bucureşti, 2008, p. 318
[2] Zohar D., „Spiritual Intelligence: a new paradigm for colloaborative action”, The Systems Thinker, accesat pe 13.09.2021
[3] Idem.
[4] Zohar Dana citat de ***, Business Minds, Editura Publica, Bucureşti, 2008, p. 320
[5] Inteligența spirituală a fost numită și abordată în anul 1997 concomitent de către Danah Zohar în cartea sa, ReWiring The Corporate Brain, și de către Ken O’Donnell în lucrarea sa, Endoquality – the emotional and spiritual dimensions of the human being in organizations.
[6] King D., DeCicc T. L. DeCicc, „SISRI-24. The Spiritual Intelligence Self-Report Inventory © 2008 D. King”, The State of Us, accesat pe 04.12.2021  
Surse foto: Canadian Association of Optometrists, Live Bold & Bloom.

 

Distribuiri
78

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

Newsletter



Distribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată