Ecranizat și la Vatican, „A Hidden Life” este un film biografic copleșitor, relevând trăirile unor credincioși catolici somați să se supună unui regim incompatibil cu valorile lor.
Lungmetrajul se bazează pe fapte reale, evenimentele fiind filmate adeseori chiar în locurile în care a trăit, a iubit și a suferit personajul principal.
Austriacul Franz Jägerstätter, unul dintre cei mai săraci fermieri dintr-un cătun pitoresc de munte, reușește să pătrundă răul din spatele regimului care subjugă treptat viețile celor pe care îi cunoaște. Franz refuză să lupte pentru naziști; iar urmările se resimt atât în viața religioasă cât și în cea materială și socială a familiei sale. În ciuda lipsei vreunei perspective eliberatoare, soția sa, Fani, își susține soțul în cel mai profund mod posibil.
„A Hidden Life” este brăzdat de limbaj nonverbal, de introspecții și dialoguri cu însemnătăți profunde – un act de geniu, deoarece regizorul și scenaristul filmului este Terrence Malick (absolvent al Universităților Harvard și M.I.T. în filozofie).
Cu premiera la Festivalul de la Cannes și cu lansare în SUA și la Biblioteca Filmului de la Vatican în decembrie 2019, filmul a reușit să obțină încasări de peste 4,6 mil. $ și o preluare pentru suma de 12 milioane $ de către Fox Searchlight Pictures, în ciuda reducerii la minimum a vizibilitatății acestuia în cinematografele lumii în anul curent, în contextul Covid-19.
Filmul este „provocator și filozofic” (Forbes)1, „neobișnuit și grandios” (Vanity Fair)2, faptele lui Franz fiind descrise de The New York Times drept „eroice, sfidătoare, frustrante în fața timpului”3. Vatican News declară: „Nimeni pe pământ nu este mai liber decât acela care caută adevărul și își riscă viața pentru el (…). Filmul ne provoacă sufletele, conștiințele și temerile, punând în evidență tendința noastră de a uita trecutul, astfel încât să nu ne asumăm responsabilitatea”4.
Scrisorile dintre cei doi soți au supraviețuit – corespondența dintre Franz și Fani și splendoarea locurilor pitorești unde și-au trăit viața lor simplă fiind punctul de plecare pentru acest film relevator.
Citate memorabile din timpul filmului
- Franz Jägerstätter (August Diehl):
„ Ei bine, [dacă semnez înrolarea în armata nazistă], atunci totul este distrus, dragostea mea este distrusă, familia mea… nu voi reveni din asta. Nu pot să depun jurământ față de Hitler sau altcineva, pentru că am depus deja jurământ față de Dumnezeu.”
„E o diferență între suferința pe care nu o putem evita și suferința pe care o alegem”.
- Franz către judecătorul Lueben:
„Eu nu cunosc totul. Un om poate face răul și nu poate ieși din asta pentru a-și limpezi viața. Poate că ar vrea să se întoarcă, dar nu poate. Dar am acest sentiment în mine, că nu pot face ceea ce cred că este greșit”.
- Judecătorul către Franz:
„Ai tu dreptul să faci asta?” [să refuzi jurământul]
Răspunsul lui Franz: „Am dreptul să nu o fac?”
- Fr. Furthauer [încercând să-l determine pe Franz să depună jurământul]:
„Lui Dumnezeu nu îi pasă de ceea ce spui. Îi pasă doar de ceea ce este în inimă (…). Cu cât stai mai mult în lanțuri, cu atât ești mai nebun”.
- Episcopul Fliesser [temător să îl sprijine pe Franz]:
„Cu toții avem sânge pe mâini. Nimeni nu este nevinovat (…). Cel care a creat această lume – el a creat răul. Conștiința ne face lași pe toți. Ai grija de tine, prietene. Anticristul este isteț. El folosește virtuțile unui om pentru a-l induce în eroare.”
- Ohlendorf – pictorul bisericii:
„Viața lui Cristos este o chemare. Și nu îți place să ți se reamintească acest lucru. Așadar, noi nu vom vedea ce se va întâmpla cu adevărul. Vine o vreme întunecată … când omul va fi mult mai iscusit. Lumea nu va lupta pentru adevăr, ci doar o va ignora. Le pictez [acestor oameni] pe Cristosul lor confortabil, cu o aură în jurul capului Său (…). Într-o zi voi avea curajul de a mă aventura… Acum nu îl am încă. Într-o zi Îl voi picta pe Cristosul adevărat”.
- Lorenz Schwaninger:
„Mai bine să suferi nedreptatea decât să o provoci”.
- Poziția regizorului:
„Lumea devine din ce în ce mai gălăgioasă. Tocmai de aceea devine important să găsim un loc liniștit în noi înșine, să descoperim adevărul și ceea ce vom face în lume”5.
- Citatul de încheiere al filmului:
„Creșterea binelui în lume se datorează pe de o parte faptelor neistorice; iar faptul că lucrurile nu te-au afectat și nu m-au afectat așa cum ar fi putut să o facă, se datorează pe jumătate celor care au trăit credincios în viețile lor ascunse și se odihnesc în morminte nevizitate” (George Eliot).
Surse Pro Jesus:
[1] Scott S., „Terrence Malick’s ‘A Hidden Life’: A Challenging And Philosophical Film”, Forbes, 18 ianuarie 2020
[2] Collins K.A., ” Terrence Malick’s A Hidden Life Is Strange and Grand”, Vanity Fair, 17 decembrie 2019
[3] Scott A. O., „‘A Hidden Life’ Review: Refusing Hitler, Embracing Beauty”, The New York Times, 12 decembrie 2019
[4] Sr. Reis B. M., „A Hidden Life: Screening in the Vatican”, Vatican News, 5 decembrie 2019
[5] Mottram J., „‘A Hidden Life’: How actors August Diehl and Valerie Pachner prepared for their roles in Terrence Malick’s latest film”, The National, 8 ianuarie 2020
Articole înrudite
Newsletter
Comentarii recente
- Lucian la I. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Claudia Procula – soția lui Ponțiu Pilat
- Manea Emanuela la I. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Claudia Procula – soția lui Ponțiu Pilat
- Manea Emanuela la I. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Claudia Procula – soția lui Ponțiu Pilat
- Floroiu Viorel la III. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Iosephus – istoricul evreu
- Simona la O viață ascunsă (2019) – sacrificiul creștin pentru „neînțeles”
Be smart,
Be elevated.
Pro Jesus
Un comentariu
Filmul este superb iar mesajul sau ne provoaca la trezire: Hristos trebuie marturisit si in vorbe nu doar in inima caci “ Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri”.