Elevate your life

Fotografia aceasta a fost făcută în data de 28 iunie 1940, la două zile după ce Viaceslav Molotov îi remite ministrului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, nota ultimativă prin care U.R.S.S. cerea Basarabia şi nordul Bucovinei.

Conform istoricilor militari vestea a fost una cu totul neașteptată, Regele Carol al II-lea al României notându-și în propriul jurnal:

„Această ştire m-a trăsnit ca o lovitură de măciucă şi m-a revoltat în cel mai înalt grad. Este un lucru aşa de oribil, încât nicio minte românească nu poate să-l conceapă”.

România nu a primit niciun sprijin extern iar Basarabia și nordul Bucovinei au fost cedate U.R.S.S.-ului ca urmare a ultimatimului, având la dispoziție maximum 48 de ore pentru evacuarea populației. Însă, pe lângă aceste teritorii, rușii și-au însușit și ținutul Herța (din regiunea Cernăuți), întreaga Românie intrând într-o amară zi de doliu național.

Se presupune că imaginile românilor care care se rugau în stradă pentru Basarabia au fost surprinse în zona Pieței Palatului din București, fotografiile fiind realizate de fotojurnalistul german William Alexander Pragher.

Surse:
Express, „28 iunie 1940: Rapirea Basarabiei – Zi de Doliu National ignorata de oficiali si la Bucuresti si la Chisinau. FOTO/VIDEO ISTORICE”, Ziariști Online, 28 iunie 2011
Stănesc M., „Cedarea Basarabiei – o rană deschisă”, Historia, 28 iunie 2016
Tudor S., „Basarabia: gânduri fotografice”, Web Cultura, 27 martie 2013
Distribuiri
255

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată