Funcție dezactivată

Elevate your life

Lacul Albastru din apropiere de Baia Sprie, județul Maramureș, este un loc rupt din Rai, acesta fiind abia recent introdus în circuitul turistic județean.

Lacul Albastru este situat la poalele Munților Gutâi din grupa nordică a Carpaților Orientali, în apropiere de vârful Mogoșa care are 565 metri altitudine. În amonte de Lacul Albastru se află pârtia de schi Mogoșa iar în apropiere se află și stațiunea montană Șuior de unde se asigură accesul turiștilor până la lac, folosindu-se o potecă marcată. Aceste stațiuni pot fi accesate dinspre drumul național DN18.

Lacul Albastru este renumit prin particularitatea sa hidrochimică, având apele de culoare albastră-verzuie și în care se reflectă culorile superbe ale cadrului natural în care se află lacul. Suprafața sa este de 0,5 hectare, fiind mărginită de păduri tinere de gorun și pin, aici formându-se un biotop specific.

Este un lac relativ nou: acesta s-a format în perioada 1919-1920 când geologii afirmă că s-ar fi prăbușit câteva galerii de mină situate pe fostul filon Domnișoara. Apele lacului reflectă culoarea smaraldului deoarece sunt puternic acide (conținând ioni de sulf) și sulfuroase (conținând și ioni de cupru).

Adâncimea maximă a Lacului Albastru este de 4 m. Acidul sulfuric prezent în apele lacului se află într-o concentrație de 7,8 g la litru iar pH-ul apei este de 4, ceea cu nu îl face periculos amatorilor de înot.

Toate aceste caracteristici particulare încadrează Lacul Albastru în categoria bunurilor științifice care trebuie conservate; în acest scop Lacul Albastru a fost deja declarat ca fiind monument al naturii.

Ponturi pentru accesare: În centrul localității Baia Sprie se află un panou informativ pentru a ajunge la Lacul Albastru. O luați prin dreptul Bisericii Catolice din localitate și vă îndreptați spre nord, înspre marginea pădurii; de aici poteca marcată urcă în serpentine până la Lacul Albastru, durata traseului pe jos fiind de maximum 45 de minute. Este un timp relativ scurt pentru a vedea o asemenea minunăție.

Surse Pro Jesus:
Cupar L., „Maramureș: Lacul Albastru, monument al naturii, va fi introdus în circuitul turistic”, Agerpres, 24 august 2015
***, „14 locuri rupte din Rai si ascunse in Romania”, lanutu.blogspot.ro, 15 august 2013
Distribuiri
122

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri