Elevate your life

Videoclipul recent al trupei Taxi „Despre smerenie” a iscat o serie de reacții mai mult sau mai puțin acide, pornind de la versul de bază al acestei poezii cântate: „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”.

Reacțiile ascultătorilor au fost pe de o parte favorabile, deoarece piesa face trimitere la simplitatea actului credinței, iar pe de altă parte au fost virulente pentru că piesa a fost catalogată drept o piesă-manifest împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului de la București.

În „Despre smerenie” solistul Dan Teodorescu cântă despre un vis în care încearcă să Îl întâlnească pe Dumnezeu în Catedrala Mântuirii Neamului, dar … în zadar. În cele din urmă, el reușește să îl întâlnească pe Dumnezeu într-o biserică mică, de lemn, aflată pe un deal.

Videoclipul alb-negru al trupei Taxi a făcut imediat înconjurul țării, mass-media considerând că face trimitere indirectă la sumele de bani investite până acum în construirea Catedralei (aproape 80 milioane de euro conform ultimului raport al Patriarhiei publicat de Mediafax) dar evidețiind și faptul că în videoclip apar o serie de nume cunoscute din showbizul românesc ori din cultura noastră care se aliniază mesajului piesei  –  ceea ce poate sugera că este vorba despre o piesă-manifest.

Solicitat de ziarul Adevărul, purtătorul de cuvânt al BOR a declarat despre această piesă următoarele: „Cred că Dumnezeu îl preferă pe om atât în spaţiile mari, cât şi în spaţiile mici. E vorba de accentele care trebuie să cadă corect (…).  Nu este chiar un act de smerenie să crezi că ai ajuns să ştii cu precizie ce anume îi place cu adevărat lui Dumnezeu în materie de arhitectonică bisericească. Libertatea lui Dumnezeu e nesfârşită şi în această privinţă” (Vasile Bănescu).

Între timp, trupa Taxi a retras temporar piesa „Despre smerenie” de pe propriul canal You Tube deoarece artistul Grigore Leșe implicat în videoclip nu a mai dorit să facă parte din acesta din cauza <modului în care lumea a înterpretat piesa> (Gândul). Taxi va republica videoclipul „despre smerenie” după sărbătorile pascale fără Grigore Leșe în el.

Așadar …

Susțineți sau nu susțineți piesa "Despre smerenie" a trupei Taxi?

Rezultate

UPDATE 11 mai 2016:

Trupa Taxi a lansat o noua variantă a videoclipului „Despre smerenie”. Dacă în varianta inițială a piesei apăreau 33 de nume sonore din lumea muzicii, a teatrului și a literaturii, în noul videoclip apar 67 de personalități care au aderat la mesajul piesei „Despre smerenie”. Printre acestea se numară și Ivan Patzaichin, Pavel Stratan și Oana Pellea.

 

Distribuiri
118

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată