Elevate your life

Astronauta Tracy Caldwell Dyson, specialistă în chimie atmosferică şi pilotaj, contemplează Pământul pe ferestrele Stației Spaţiale Internaţionale situate la 350 km altitudine.

Această fotografie a făcută în septembrie 2010 în cadrul modulului de observaţie „Cupola” care cuprinde şapte ferestre speciale pentru observarea Terrei (pe care o orbitează la în doar 90 de minute).

Tracy Caldwell Dyson, cu patru medalii de merit ale NASA şi trei misiuni de ieşire în spaţiu, a devenit şi mentorul a mii de tineri care vor să îşi urmeze visul:

Când eşti tânăr ţi se spune să îţi urmezi visele; să ajungi la inaccesibil şi să realizezi într-un fel imposibilul (…). La 16 ani voiam să ma fac astronaut.

Am moştenit de la tatăl meu, care a fost electrician, dragostea pentru măiestrie şi lucrul cu instrumentele (…). Am devenit asistent de cercetare şi mi-am continuat educaţia universitară culminând cu un doctorat în chimie la Universitatea din California. Între timp am învăţat limbajul semnelor pentru persoanele surdo-mute. În ciuda acestor reuşite, eu încă îmi urmam visul de a deveni astronaut.

Am decis ca e timpul să aplic. Mi-am depus cererea de astronaut, timp în care am început o bursă post-doctorală în chimie. Am aşteptat un an de zile până când NASA voia să îmi dea şansa unui interviu (…). Am fost foarte agitată dar am decis că cea mai bună atitudine este aceea de a fi eu însămi  –  a fost singura mea şansă pentru a-mi ‘cuprinde’ visul.

După câteva luni, în timp ce lucram la laboratorul UC Irvine, am primit un telefon. Am îngheţat complet. A fost pe linie şeful Oficiului Astronautică şi m-a întrebat dacă doresc să încep formarea ca astronaut pentru NASA. Am fost atât de şocată încât nu am putut vorbi; iar el mi-a spus că îmi va lua în considerare poziţia mai târziu când mă va resuna pentru a obţine decizia mea finală (…) [povestea de succes a continuat].

În timpul petrecut în spaţiu, unul dintre lucrurile preferate pe care am reuşit să le fac a fost un videoclip pentru comunitatea oamenilor surzi în care voiam să le prezint Staţia Spaţială Internaţională şi viaţa de la bordul acesteia[Notă]. Pe Staţia Spaţială întreaga echipă a fost extaziată de video şi fascinată de limbajul semenlor folosite. Fiecare coleg a avut câte un rol de transmitere a unui mesaj în cadrul acestuia. Am fost încântată de faptul că astfel puteam invita la bord pe toată lumea, indiferent de limba vorbită.

De-a lungul celor zece ani de muncă în domeniul astronautic (…) menţinerea fericirii s-a dovedit că implică păstrarea legăturii cu familia. Bineînţeles, este o provocare mai mare de pe orbită, mai ales când, în acelaşi timp, soţul tău este plecat în misiunile de pilotaj ale marinei, ajutând la apărarea ţării tale. Au existat mai multe perioade de timp când nu am putut auzi unul de altul. Ne-am păstrat credinţa în Dumnezeu pentru a ne purta pe amândoi în siguranţă (…).

Una dintre cele mai mari lecţii învăţate în călătoria mea spaţială a fost faptul că (…) Dumnezeu te-a înzestrat cu un set de talente. Şi cine eşti tu să îţi fie ruşine cu acestea? Este o frică ciudată vis-à-vis de faptul că nu eşti suficient de bun (…). Drumul pe care îl faci în viaţă pare aţi sta alături ca un antrenor care mereu strigă la tine de pe marginea terenului. Am învăţat că trebuie să pui stăpânire pe acea voce  care îţi alungă stima de sine şi te face să eziţi (…). Drumul pe care, totuşi, doreşti să mergi necesită credinţă, determinare şi echilibru. Înţelege ceea ce te îmbucură cel mai mult să faci şi nu te îngrijora în cazul în care acel lucru nu se potriveşte cu ceea ce este motivant pentru restul lumii.

Eşti cel mai bun când eşti tu (şi nu altcineva) şi eşti cel mai bun când ceea ce faci te face fericit. Ceea ce vei fi este ceva mare iar încrederea este bagajul de purtat în acest scop” (Tracy Caldwell Dyson).

[Notă] Pentru a accesa videoclipurile create de Tracy Caldwell Dyson pentru persoanele surde cu privire la viaţa de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale puteţi da click pe: video 1, video 2, video 3, video 4 şi video 5.

 

Surse Pro Jesus:
Caldwell Dyson T., „Tracy Caldwell-Dyson”, WomenNasa.gov, 3 septembrie 2015
***, “Biographical Data”, National Aeronautics and Space Administration, Lyndon B. Johnson Space Center, Houston, Texas, iulie 2014
***, „La misssion STS 131”, Capcom Espace, accesat în 7 octombrie 2015

 

Distribuiri
245

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată