Elevate your life

În prezent se publică o serie de cercetări denunțate ca fiind „făcute la comandă” deoarece par a lua partea finanțatorilor acestor cercetări.

Dacă o firmă de băuturi răcoritoare comandă o cercetare privind efectele benefice ale cola, cu siguranță cercetarea va scoate în evidență efectele miraculoase ale consumului de cola; dacă un producător de cafea va comanda o cercetare privind beneficiile consumului de cafea, este destul de evident că beneficiile consumului zilnic al cafelei nu vor întârzia să apară la lumina tiparului. Marketingul este marketing!

Așa s-a întâmplat și în cazul cercetării beneficiilor consumul de vin.

„Există o mulțime de cercetări științifice care corelează consumul vinului roșu cu beneficiile pentru sănătate, dar nu există și studii similare în privința sucului de struguri”, a declarat luna trecută Leonard Guarente, cercetător în biologia îmbătrânirii, Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Acest context a permis ca dictonul „vinul roșu este bun pentru sănătate” să devină o mantra pentru consumatorul de azi.

De dragul echității, am decis totuși să punem față în față ultimele cercetări privind beneficiile consumului de vin cu cele ale consumului de must sau de suc de struguri, în ultimul caz studiile fiind într-adevăr mult mai puțin popularizate sau cunoscute.

Beneficiile consumului de vin

Dintre toate tipurile de vin, vinul roșu este cel mai elogiat în privința beneficiilor pentru sănătate. Se pare că substanțele nutritive sănătoase din vin (numite polifenoli) determină o culoare anume a vinului, în funcție de cantitatea lor.  Iar dintre toate tipurile de vin s-a constatat că “vinul roșu are un conținut mai mare de polifenoli decât cel alb, iar vinul alb un conținut mai mare decât berea” (Dr. Miguel Ángel Martínez González de la Universitatea din Navarra, Spania, citat de New York Times).

În privința bolilor coronariene se consideră că vinul consumat cu moderație, reduce riscul apariției bolilor coronariene prin creșterea nivelul de colesterol sănătos și reducerea agregării trombocitelor care duc la formarea cheagurilor de sânge. Unele cercetări chiar declară că „persoanele care suferă de hipertensiune arterială dar care consumă moderat vin sunt cu 30% mai puțin predispuse să sufere de un atac de cord față de persoanele hipertensive care nu beau deloc” (PPCorn, ianuarie 2016).

De asemenea, resveratrolul descoperit în vin (un antioxidant puternic) contribuie la scăderea lipidelor din ficat iar taninurile din vinul roșu sunt declarate compuși implicați în protejarea față de bolile de inimă și chiar a unor boli de colon.

Universitatea din Columbia, în urma unei cercetări desfășurate timp de opt ani de zile și finalizate în 2006,  a declarat că „riscul de a suferi un accident vascular cerebral cauzat de cheagurile de sânge este redus cu 50% în cazul persoanelor care beau cu moderație vin”, iar consumatorii de vin sunt cu 43% mai puțin predispuți să dezvolte cataractă, comparativ cu  consumatorii de bere.

Aspecte negative

În ciuda tuturor acestor beneficii, în studiile publicate se menționează mereu: „consumați vinul cu moderație”. Oamenii cred că acest aspect este necesar (doar) din cauza conținutul de alcool și de sulfiți din vin care creează starea de amețeală și de durere de cap.

Prima noastră observație este aceea că cercetările academice sau private care au scos în evidență beneficiile consumului de vin asupra sănătății, în cazul în care au comparat eșantionul consumatorilor de vin, l-au comparat doar cu eșantionul de consumatori de bere sau de alte băuturi spirtoase, sau cu eșantionul persoanelor care nu beau vin, însă niciodată nu l-au comparat și cu un eșantion de consumatori de suc de struguri! Acest aspect ridică primele semne de întrebare  –  legate de direcția cercetării  -,  fiind evident că vinul se obține din must și nu din bere sau alt tip de băutură.

Un nou raport emis de către guvernul britanic la începutul anului 2016 atacă dur perspectiva beneficiilor imbatabile ale consumului de vin roșu.  Până în prezent, ideea beneficiilor „evidente” ale vinului roșu s-a datorat reportajului din 1991 (numit „Paradoxul francez”) în care cercetătorul Universității Bordeaux, Serge Renaud, a declarat că francezii se bucură de rate mai mici de boli de inimă din cauza „dietei bogate în brânză și vin, mai ales vin roșu”.

Însă la 25 de ani de la popularizarea acestui raport, UK Chief Medical Officers a descoperit că alcoolul consumat în orice cantitate „crește riscul unui număr de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de gură, gât și sâni” și că „nu există vreun nivel regulat [de alcool] care poate fi considerat a fi complet sigur” (UK Chief Medical Officers’ Alcohol Guidelines Review, ianuarie 2016 – clic aici și aici).

Deoarece schimbarea rapidă a obiceiurilor alimentare nu se poate produce peste noapte, „The Independent” a publicat un nou sfat al medicului către britanici: „a nu se consuma mai mult de șase sau șapte pahare mici de vin pe săptămână”. Iar pentru femeile gravide  –  cărora li se spunea până acum că un pahar-două de vin pe săptămână este acceptabil  -, noua linie directoare este următoarea: „Niciun nivel de alcool nu este sigur de consumat în timpul sarcinii”.

Beneficiile consumului de suc de struguri (must)

În ciuda popularității mult mai restrânse a consumului sucului de struguri, beneficiile acestuia sunt totuși trecute în revistă de către cercetători, acestea fiind similare  –  și chiar superioare  –  celor menționate în dreptul vinului.

Se consideră că cel mai sănătos must este cel obținut din strugurii roșii sau violeți, acesta „reducând riscul de formare a cheagurilor de sânge, reducând lipoproteinele cu densitate joasă (colesterolul rău), prevenind deterioararea vaselor de sânge din inimă și ajutând menținerea unei presiuni arteriale sănătoase” (Experții Mayo Clinic citați de ABC, ianuarie 2016).

Strugurii sunt bogați în antioxidanți, printre care excelează resveratrolul și flavonoidele  –  găsiți în special la nivelul pielii și al semințelor de struguri. Cantitatea acestora diferă și în funcție de modul de procesare al sucului de strugure. Spre deosebire de cazul vinului, experții Mayo Clinic (cu 3300 de medici și oameni de știință focusați pe cercetarea medicală și pe tratarea bolilor grave) afirmă că sucul de struguri nu cunoaște variații atât de mari în cantitatea de resveratrol ca și în cazul vinului unde antioxidanții diferă foarte mult chiar în cadrul aceluiași lot de vin consumat în perioade diferite.

Universitatea din Leeds sugerează în prezent că un consum zilnic de suc de struguri, pe lângă beneficiile similare cu cele ale vinului, îmbunătățește performanțele cognitive și memoria, precum și desfășurarea sarcinilor zilnice la persoanele cu un stil de viață stresant, „în mod special al mamelor care lucrează”.

Aspecte negative (la prima vedere)

Sucul de struguri este blamat deoarece „are un conținut ridicat de zahăr, iar oamenii au tendința de a bea mult din el, ceea ce ar putea fi nesănătos” – Sara Baer-Sinnott, președinta „Oldways”, organizație de susținere a dietei mediteraniene.

Cu toate acestea, studiile din ultimii 20 de ani ale Universității din Leeds publicate în „New Food Magazine” (decembrie 2015) indică faptul că sucul de strugure 100%, conținând zahăr natural, permite totuși organismului să absoarbă acest zahăr într-un mod mai încetinit, generând astfel „un răspuns glicemic modest inferior” – aspect necunoscut celor care excludeau mustul și strugurii din dieta celor care doreau să slăbească.

Ambiguități promovate mediatic

A. „Vinul roșu este probabil mai bun pentru tine decât sucul de struguri, deoarece procesul de fermentație implicat în vinificație schimbă componența sucului rezultat, iar pielița de strugure care este încărcată cu antioxidanți sănătoși este mult mai probabil să fie utilizat în procesul de vinificație”, a declarat către New York Times dr. Antonia Trichopoulou, directoarea Centrului pentru Nutriție a Universității de Medicină din Atena și colaboratoare a Organizației Mondiale a  Sănătății.

Pe lângă declarația „probabilă” a acestei cercetătoare, cititorul poate fi indus un pic în eroare deoarece, utilizarea pieliței de strugure „încărcată cu antioxidanți sănătoși” este valabilă nu doar procesului de vinificație ci și procesului de extragere a mustului sau a sucului de struguri din care se obține ulterior vinul.

B. „Un compus care poate fi responsabil, în parte, pentru beneficiile pentru sănătate ale vinului, numit resveratrol, este de asemenea prezent în sucul de struguri. Dar este aproape imposibil să spun cât de mult este într-un pahar de vin sau de suc de struguri (…). Există o variabilitate destul de mare în valoarea de resveratrol, chiar de la un tip de vin și un alt tip sau lot de vin” – Leonard Guarente, cercetător în biologia îmbătrânirii la MIT.

Acest aspect nu a fost însă confirmat și în dreptul sucului de struguri. Din contra, așa cum s-a văzut mai sus, americanii de la Mayo Clinic –  cel mai mare institut privat de cercetare din S.U.A. – au dovedit că în cazul mustului nivelul de resveratrol fluctuează cel mai puțin. Prin urmare, poți fi sigur că fiecare pahar de suc de struguri conține o cantitate sigură și însemnată de antioxidanți puternici.

C. În „Top 8 beneficii ale vinului pentru sănătate” (PPCorn) se menționează faptul că „oamenii care beau vin au o rată de mortalitate de 34% mai mică decât persoanele care consumă bere sau alte băuturi spirtoase”.

Este foarte posibil. Însă e evident și faptul că cei care consumă constant sau ocazional vin nu sunt neapărat mai sănătoși față de cei care preferă „vinul nefermentat” sau sucul de struguri. Comparația cu eșantionul consumatorilor de suc de struguri (din nou) nu s-a făcut sau nu s-a expus.

În loc de concluzii

Conform noului raport al Chief Medical Officer (Departament de Sănătate aflat în subordinea guvernului din Marea Britanie) se recunoaște faptul că beneficiile vinului pentru sănătate au fost supraevaluate, dar și că acest aspect lovește direct în cei 25 de ani de creștere a producției și a culturii consumului de vin ca urmare a popularizării „Paradoxului francez” din 1991.

Ideea că vinul conține resveratrol a căpătat o importanță mult mai mare în ochii cercetătorilor, producătorilor și ai publicului larg decât ideea că vinul conține și alcool și că are o alternativă 100% sănătoasă, regăsită în sucul de struguri.

În viitor se va da așadar o luptă mediatică între susținătorii consumului de vin și susținătorii consumului de suc de struguri. Va fi greu să se schimbe cultura de a cere <un verre de vin rouge au dîner> cu cea de a cere și de a oferi un suc și mai sănătos de struguri la restaurant.

În orice caz, din punct de vedere academic, ideea că vinul este un elixir pentru sănătate nu mai poate fi susținut în totalitate în viitor, în ciuda beneficiilor evidențiate până acum.

Restul paharelor depinde de noi.

Surse Pro Jesus:
Filoon W., „Red Wine Isn’t as Healthy as Everyone Thought, Says UK Government”, Eater, 8 ianuarie 2016
Mayo Clinic, „Does grape juice have same heart benefits as wine?”, ABC, 15 ianuarie 2016
Staufenberg J., „Alcohol: Cancer risk ‘increased’ by drinking more than one glass of wine or pint of beer per day, experts warn”, The Independent, 8 ianuarie 2016
Weintraub K., „Ask Well: Health Benefits of Red Wine vs. Grape Juice”, New York Times, 8 ianuarie 2016
White V., „Concord grape juice linked to cognitive benefits in working mothers„, New Food Magazine, 4 decembrie 2015
***, „Top 8 Health Benefits of Drinking Wine”, PPCorn, 18 ianuarie 2016
***, „UK Chief Medical Officers’ Alcohol Guidelines Review. Summary of the proposed new guidelines”, UK Chief Medical Officers – Department of Health, pp. 1-7, ianuarie 2016

 

Distribuiri
287

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

Newsletter



Distribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată