Elevate your life

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă adulților sănătoși consumul zilnic a 5 grame de sare și nu carența totală de sare din alimentație.

Toate tipurile de sare recomandate pentru alimentație au la bază aceleași substanțe: clor și natriu (sau sodiu). Însă sursa de unde provine sarea poate face o diferența nu doar în gust ci și în menținerea mai bună a sănătății noastre.

Sarea de Himalaya. Cristalele roz de sare de Himalaya s-au format în urma cristalizării sărurilor marine datorită acoperirii acestora cu lavă în trecutul geologic al Pământului. Tocmai de aceea, sarea de Himalaya este considerată a fi cel mai curat tip de sare deoarece a fost ferită de poluare. Ea conține 84 de tipuri de minerale esențiale păstrate în forma lor naturală și oligoelemente pentru o sănătate bună a sistemului cardiovascular și nu numai!

Cristalele de sare de Himalaya îmbunătățesc echilibrul pH-ului din corpul nostru, fapt important în combaterea cancerului deoarece contribuie la eliminarea toxinelor acide din corp și induce un nivel ușor alcalin al celulelor noastre.

Comparativ cu sarea de masă cu care suntem obișnuiți, sarea de Himalaya nu afectează nivelurile apei intracelulare și echilibrul fluidelor din organism, un lucru important pentru persoanele care suferă de varice, de umflături ale gleznelor sau ale picioarelor sau de probleme renale; de asemenea, sarea roz ajută și la absorbția mai bună a substanțelor nutritive din alimentele pe care le consumăm.

În ceea ce privește sistemul nervos, sarea de Himalaya crește conductivitatea celulelor nervoase, fapt care contribuie la reducerea tensiunii și a stresului din corpul nostru. Iar în privința sistemului muscular, acest tip de sare este cunoscut pentru faptul că reduce incidența de crampe musculare în situațiile de efort fizic susținut.

În privința sistemului respirator sarea de Himalaya a fost declarată un antihistaminic natural, ajutând în alergii, în congestiile pulmonare și în cazurile de mucus excesiv. Iar în ceea ce privește sistemul nostru osos, consumul moderat de sare de Himalaya reduce șansele de dezvoltare a osteoporozei, îmbunătățind absorbția calciului din organism. Conform tabelului de mai jos, sarea de Himalaya are cel mai mare conținut de potasiu (0,28%) și de magneziu (0,1%) dintre principalele tipuri de sare  –  elemente importante pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și nervos.

Sarea de mare sau sarea marină. Acest tip de sare este considerat a fi cel mai sănătos după sarea de Himalaya, fiind obținut în urma evaporării apei mării, oceanului dar și a lacului sărat. Sarea de mare necesită puțină procesare, aspect apreciat de bucătarii din lumea întreagă.

Ionii conținuți în sarea de mare contribuie la menținerea echilibrului hormonal al organismului, la îmbunătățirea recțiilor chimice din corpul nostru și la buna funcționare a sistemului nervos și cardiovascular datorită conținutului de minerale esențiale precum sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu și zinc.

Singura „problemă” a sării de mare este aceea că ea rezultă sau se extrage din zone maritime afectate de poluare; în acest caz, sarea de mare poate să aibă și un conținut de minerale grele nerecomandate organismului uman.

    Conținutul de minerale al principalelor tipuri de sare alimentară
Calciu Potasiu Magneziu Fier Sodiu
Sare de Himalaya 0,16% 0,28% 0,1% 0,004% 36,8%
Sare de mare 0,16% 0,08% 0,05% <0,01% 38,3%
Sare de masă 0,03% 0,09% <0,01% <0,01% 39,1%
Sursa: Gunnars K., „Types of Salt: Himalayan vs Kosher vs Regular vs Sea Salt”, Authority Nutrition, decembrie 2015

Sarea de mare este adorată datorită gustului ei în general pur, putând fi prelucrată sub formă de firicele de sare extrem de fine. Este o sare ideală pentru alimentele care urmează a fi coapte deoarece sarea de mare are o capacitate aparte de a dizolva alimentele în timpul procesului termic de coacere. În funcție de originea sa și de starea purității sale, sarea de mare poate avea și culoare gri sau roșiatică.

Sarea de masă sau sarea gemă. De obicei se extrage din depozitele de sare subterane. Este un produs prelucrat industrial la 650 grade Celsius și tratat cu sodă caustică în vederea îndepărtării mineralelor și impurităților nedorite. Din cauza prelucrării necesare, sarea de masă are un conținut de substanțe chimice industriale de 2,5%, restul conținutului fiind format din clorură de sodiu.

Sarea gemă este recomandată pentru conținutul adăugat de iod care previne hipertiroidismul, retardarea mentală și alte probleme de sănătate cauzate de carența de iod. Femeilor insărcinate OMS le recomandă și consumul acestui tip de sare astfel încât fătul să beneficieze de iodul conținut în sarea de masă. Însă, mai nou există și sare de mare cu adaos de iod  –  ceea ce permite consumatorilor mai multe posibilități de alegere.

Sarea de masă are cel mai scăzut conținut de calciu și de magneziu dintre toate tipurile de sare, dar cel mai mare conținut de natriu sau sodiu (39,1%) esential pentru optimizarea funcției nervoase a organismului

Observația cercetătorilor este aceea că acest tip de sare prezintă un conținut destul de ridicat de aluminiu (din cauza hidroxidului de aluminiu utilizat ca agent de antiaglomerare a sării de masă); s-a descoperit o legătură între nivelurile ridicate de aluminiu din dietă și o posibilă cauză a bolii Alzheimer. Așadar, sarea de masă se recomandă a fi consumată cu moderație iar persoanelor cu probleme de rinichi și suferinde de eliminarea lacunară a produselor reziduale din sânge sarea de masă le este nerecomandată.

Pe lângă aceste tipuri principale de sare există și subtipuri de sare, diferențiate în funcție de textură, culoare și gust (de exemplu sarea neagră de lavă, sarea gri celtică, sarea pufoasă kosher ș.a.m.d.).

Omului sănătos OMS recomandă consumul a maximum 5 grame de sare pe zi, persoanelor de peste 51 de ani precum și celor care suferă de hipertensiune arterială, de diabet zaharat sau de boli de rinichi, recomandarea fiind de 1,5 grame de pe zi. În acest sens este nevoie de moderație deoarece media populației consumă astăzi 9-12 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea maximă recomandată.

Sărați cu înțelepciune!

Surse Pro Jesus:
Day A., „How to Choose the Healthiest Type of Salt for Cooking”, Food Network, 8 ianuarie 2016
Dillan J., „The Healthiest Type of Salt and Why It’s So Important”, Health Ambition, accesat în 31 ianuarie 2016
Gunnars K., „Types of Salt: Himalayan vs Kosher vs Regular vs Sea Salt”, Authority Nutrition, decembrie 2015
Zeratsky K., „What’s the difference between sea salt and table salt?”, Mayo Clinic, 17 ianuarie 2013
***, „Salt reduction”, World Health Organization, septembrie 2014

 

Distribuiri
244

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

Newsletter



Distribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată