Elevate your life

Într-o lume acuzată de pierdere a direcției morale și de relativizare a adevărurilor biblice, inițiativa unei televiziuni americane de a crea un serial bazat pe relatările biblice a avut un rezultat neașteptat.

Începutul …

Drama televizată „The Bible” (Biblia) a fost produsă de soții Roma Downey și Mark Burnett, care au rămas profund impresionați în copilărie de ecranizarea filmului „The Ten Commandments” (Cele zece porunci) produsă în 1956. La revizualizarea filmului drag din copilăria lor au decis că în lumea televiziunii în care lucrau acum nu trebuie să se rușineze de Cuvântul lui Dumnezeu.

Ei au decis să pună bazele unei miniserii epice care să repovestească „istoriile Scripturilor pentru o întreagă nouă generație” făcându-se apel la „efecte vizuale uimitoare” care redau în mod cât mai realist „poveștile dramatice de credință și curaj începând cu Geneza și până la Cartea Revelației” (website-ul oficial The Bible).

Serialul „Biblia” a fost difuzat pentru prima oară în martie 2013 pe History Channel, în întreaga producție investindu-se patru ani de muncă asiduă. În timpul filmărilor producătorii au apelat și la cercetatori și teologi pentru a verifica acuratețea ecranizării episoadelor din „Biblia”.

Serialul epic „Biblia” se bazează pe noua versiune standard revizuită a Bibliei. Filmările au avut loc în Maroc și la studiourile din Los Angeles. Bugetul alocat serialului a fost unul foarte mic comparativ cu bugetele pentru serialele normale: sub 22 milioane $. Hans Zimmer, principalul responsabil muzical al serialului, a declarat: „Când am început, nu au existat nici bani și nici credință în proiect, decât banii și credința noastră. Entuziasmul [producătorilor] ne-a scos la liman”.

„Biblia” este împărțită în zece episoade a câte o oră în care se expun cele mai importante evenimente din textul biblic, începând cu Geneza și până la Apocalipsa. Titlurile episoadelor sunt sugestive: I – „La început”, II – „Exodul”, III – „Tărâmul făgăduit”, IV – „Regatul”, V – „Supraviețirea”, VI – „Speranța”, VII – „Misiunea”, VIII – „Trădarea”, IX – „Pasiunea”, X – „Curajul”.

Serialul –  sau miniserialul, dacă ne luăm după numărul episoadelor  – s-a bucurat de un succes atât de mare (peste 100 de milioane de viziualizări cumulative în S.U.A) încât History Channel a decis să îl traducă și să îl difuzeze și în străinătate. În România difuzarea serialului a început în 2014, țara noastră fiind a 29-a țară în care „Biblia” a fost tradusă și difuzată de History Channel. Redifuzarea are loc în prezent (2016) vineri seara, începând cu ora 22:00  –  clic program TV.

O ecranizare care i-a schimbat pe actori și producători

„Biblia” se caracterizează printr-o interpretare foarte realistă a evenimentelor biblice, un impact important avându-l aspectele psihologice surprinse de către actori, muzica interpretată (inclusiv de celebrul Hans Zimmer) și efectele speciale generate pe calculator  –  totul la un nivel profesional înalt; nu întâmplător, încă din primul an de difuzare „Biblia” a fost nominalizată la Premiul Emmy pentru cea mai bună miniserie sau film, pentru cea mai bună editare de sunet și pentru cel mai bun mixaj de sunete.

Mark Burnett, producătorul executiv al serialului, a afirmat:

„O mulțime de oameni au spus că „Biblia” nu ar da bine la TV și nu s-au așteptat să fie nominalizat [la Emmy]”.

Coproducătoarea Roma Downey și totodată actrița care o interpretează pe mama lui Isus, a declarat de asemenea: „Dacă nu iau acasă un premiu Emmy voi ști cui să-I mulțumesc: numele Acestuia începe cu ‘D’ și se termină cu ‘u’ „.

Pentru a evita distragerea atenției publicului către anumite celebrități din lumea filmului, producătorii au ales actori mai puțin cunoscuți publicului larg, aceștia activând mai mult în lumea teatrului și provenind din mai multe țări (Marea Britanie, Portugalia, Franța, Irlanda, S.U.A., Tunisia și Maroc).

Pentru rolul interpretat de Isus Hristos producătorii au avut foarte mari dificultăți în selecție: cu doar șase săptămâni înainte de începerea filmărilor l-au ales în final pe tânărul și puțin cunoscutul actor portughez, Diogo Morgado, care, spre surpriza tuturor, a jucat rolul lui Isus „într-un mod definitoriu pentru generații întregi” reușind să creeze adevărate „conexiuni emoționale” (The BibleNews).

După terminarea ecranizării, actorul Diogo Morgado (care l-a interpretat pe Isus în „Biblia”) a declarat:

„Acest proiect mi-a schimbat viața și sunt 100% sigur că el va schimba și viața oamenilor… Acesta este cel mai important aspect al creștinătății”.

Diogo Morgado a recunoscut și că cele trei zile de filmare a agoniei crucificării lui Isus l-au lăsat și în viața sa în agonie profundă. Deși a fost atârnat de cruce fără a suferi răni reale, poziția sa a fost cu adevărat chinuitoare, iar „când cuiele au început să se audă că sunt bătute pur și simplu am izbucnit în plâns și nu m-am putut opri din plâns 30 de minute”, a mărturisit actorul.

Rolul lui Satana a fost interpretat de actorul marocan Mohamen M. Ouazanni, o interpretare excelentă dar totodată controversată deoarece Ouazanni seamănă fizic cu președintele S.U.A., Barack Hussein Obama.

Compozitorul Hans Zimmer (care a câștigat în carieră un Oscar, două Globuri de Aur și trei premii Grammy) a fost principalul responsabil de muzica din „Biblia”. Deși Zimmer provine dintr-o lungă generație de atei, a declarat către CNN că mesajul serialului „Biblia” este „puternic” și „cu o mare semnificație morală”, fiind proiectul muzical care i-a necesitat cea mai multă muncă depusă. Dar … „nu puteam să dorm dacă nu făceam acest lucru. Nu puteam face nimic altceva” (H. Zimmer).

Zimmer a gândit pentru „Biblia” o compoziție muzicală care transcede toate generațiile de muzică pentru a conferi un caracter atemporal mesajului transmis de evenimentele acompaniate de muzica sa.

Biblia, care are o sferă de aplicare atât de mare, „se presupune a fi o reflectare a modului în care noi, în timpul nostru, ne raportăm la acest material. Am simțit că dacă am putea introduce un fel de sunet atemporal și să excludem orice note care sunt la modă în acest moment, acest lucru ar fi un bun început (…). De-a lungul acestor 10 ore [de film] se ajunge la a simți ceva (…). Muzica este încercarea de a deschide ușile”.

Zimmer a apelat și la vocea Lisei Gerrard, câștigătoare a Globului de Aur pentru interpretarea muzicală din „Gladiatorul”. Când i-a adresat invitația de a se implica într-un nou proiect muzical Lisa Gerrard l-a refuzat spunând că este foarte ocupată, însă „de îndată ce am spus: „Vrei să lucrezi la „Biblia”, cu Mark și Roma?” era ca și cum niciunul dintre celelalte lucruri nu mai conta”, a declarat ulterior Hans.

Efectele producției „Biblia”

„Biblia” a bătut o serie de recorduri:

  • în 2013 și 2014, episoadele sale difuzate și apoi redifuzate au avut cea mai mare audiență dintre toate televiziunile americane prin cablu (minimum 10,8 milioane de vizualizări/episod și maximum 13,1 milioane vizualizări concomitente/episod);
  • a clasat televiziunea gazdă pe primul loc în rândul celor mai vizionate posturi TV din S.U.A. la ora la care se transmitea un episod din serialul „Biblia”;
  • a ajuns să fie cel mai vândut serial biblic sub formă de DVD (peste un million de DVD-uri vândute doar în anul de lansare a serialului).

Producătorii au declarat că „Biblia” a „spart” și casele multor vedete de la Hollywood, Roma Downey și Mark Burnett primind confesiuni și mulțumiri continue din partea a numeroase persoane publice.

De asemenea, o serie de lideri spirituali au transmis gânduri de mulțumire pentru modul autentic prin care adevărurile biblice sunt surprinse și transmise prin serial, mai ales în ceea ce privește persoana lui Isus și ecranizarea tensiunilor socio-politice din vremurile biblice. A se vedea aici doar câteva declarații.

Pe baza serialului „Biblia”, producătorii au creat în 2014 și un lungmetraj care vizează evenimentul biblic al învierii lui Isus Hristos (filmul intitulându-se „Son of God” – Fiul lui Dumnezeu). De asemenea, producătorii au scris și scenariul „Biblia” pentru o piesă de teatru de trei ore, focalizat pe persoana lui Isus.

Roma Downey și Mark Burnett au publicat și un volum de carte intitulat „A Story of God and All of Us: A Novel Based on the Epic TV Miniseries „The Bible””, în care se expun cele mai importante povești și personaje biblice  –  cu trăiri atent detaliate. „Este o poveste a lui Dumnezeu și a noastră a tuturor (…). În cele din urmă, planul lui Dumnezeu este împlinit în povestea lui Isus, Mesia, a cărui viață, moarte și înviere aduce mântuirie tuturor” (coperta cărții).

Nu în ultimul rând, producătorii serialului „Biblia” au creat o aplicație mobilă intitulată generic The Bible App cu scopul de „a accesa acest text sacru” al Scripturii care cuprinde „sute de ani de înțelepciune accesibilă vârfului degetelor tale”. The Bible App cuprinde 400 de versiuni traduse ale Bibliei (accesibile în 200 de limbi), având peste 50 de milioane de downloadări până în prezent și 1,6 milioane de recenzii.

Surse Pro Jesus:
Hayden E., „‘The Bible’ Earns Three Emmy Nominations”, The Hollywood Reporter, 18 iulie 2013
The Bible, www.bibleseries.tv, accesat în 2 februarie 2016
Vineyard J., „Hans Zimmer reflects on scoring ‘The Bible'”, CNN, 3 aprilie 2013
***, „While Portraying Jesus in ‘The Bible,’ Actor Overcome With Emotion”, Rivers of Hope, 26 martie 2013
Distribuiri
385

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

Newsletter



Distribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată