Funcție dezactivată

Elevate your life

Universitatea din Michigan a desfășurat un studiu inedit pentru a verifica modul în care filmele romantice promovează greșit dictonul “dragostea învinge tot”.

Cercetătorii, în frunte cu Julia R. Lippman, au inclus în studiu un eșantion de femei care au fost rugate să urmărească trei comedii romantice (de genul, “Mary cea cu vino-ncoa„) și un alt grup de femei care au fost rugate să vizioneze trei thrillere (de genul, „În pat cu duşmanul”). Este vorba de studiul „I Did It Because I Never Stopped Loving You” (Am făcut-o pentru că nu m-am putut abține să te iubesc).

După vizionări, prin chestionarele aplicate, s-a constatat că femeile care s-au uitat la comedii romantice  –  în care agresivitatea bărbaților este prezentată adeseori într-o lumină pozitivă, deoarece ei nu acceptă să li se spună „Nu”  -, erau mai înclinate să se raporteze la comportamentul agresiv masculin ca la unul normal.

Filmele romantice, după cum declară Lippman, determină femeile să agreeze „convingerile false sau exagerate cu privire la hărțuire, minimizând astfel gravitatea situației, ceea  ce înseamnă că o persoană care susține mitul cuceritorului perseverent tinde să ia hărțuirea mai puțin în serios”.

Urmărirea filmelor romantice în care cuceritorul merge până la capăt chiar și printr-un comportament obsesiv, le poate leza femeilor percepția sănătoasă privind acest comportament de urmăritor, telespectatoarele fiind mai înclinate să nu mai asculte de instinctele lor. Iar reclamele care merg pe același făgaș reprezintă doar niște piloni de „sprijin” pentru încurajarea aceleiași idei.

În ceea ce privește adolescentele, comediile romantice (și nu numai) le pot inocula gândirea că un adevărat bărbat trebuie să cucerească din greu pentru a urma o relație de vis. Așadar, ele sunt predispuse să banalizeze anumite comportamente negative masculine și să aibă o percepție greșită privind dragostea.

Spre deosebire de această constatatare, femeile care au vizionat thrillere (filme de acțiune cu scene violente explicite) au recunoscut hărțuirea bărbaților ca fiind ceea ce este, ele eliminând din fașă mitul „dragostea învinge totul” – atunci când este vorba de un bărbat care nu acceptă vreun refuz.

Ca răspuns la acest rezultat (probabil) neașteptat, New York Magazine a declarat: „Știința poate distruge orice (…), acum dragostea noastră pentru comediile romantice”. E destul de incomod să se prezinte aspectele negative ale așa-numitor plăceri nevinovate.

Însă cercetătorii au mai scos în evidență un aspect serios: în India, unde numeroasele filme de la Bollywood se axează tocmai pe acest tip de comedii romantice  –  cu bărbați care nu acceptă un refuz din partea unei femei  -, numărul de hărțuiri sexuale este unul extrem de pronunțat în societate.

Cercetătoarea Lippman a subliniat spre finalul expunerii studiului ei:

„Dragostea este foarte bună. Însă la fel este și respectul pentru alte persoane”.

Surse Pro Jesus:
Child B., „Study finds romcoms teach female filmgoers to tolerate ‘stalking myths’”, The Guardian, 3 februarie 2016
June L., „Study Confirms Watching Love Actually Is Bad for You”, New York Magazine, 3 februarie 2016
Lau R., „Do romantic comedies teach women that stalking is OK?”, Global News Canada, 2 februarie 2016
Distribuiri
160

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri