Elevate your life

Aceasta este fotografia anului 1980, premiată în cadrul competiției „World Press Photo of the Year”.

Fotograful britanic Mike Wells a vizitat în aprilie 1980 nord-estul districtului Karamoja din Uganda. Acolo a întalnit mai mulți copii subnutriți îngrijiți de un misionar creștin, fapt care a și dat titlul fotografiei: „Starving boy and a missionary” (Băiatul infometat și un misionar).

Fotograful a surprins contrastul izbitor dintre mâna dezhidratată a unui băiat grav subnutrit și mâna călugărului catolic care îl îngrijea.

Poza realizată de Wells nu ar fi fost însă cunoscută daca fotograful nu ar fi înscris-o într-o competiție fotografică după ce vreme de cinci luni nimeni din presa scrisă nu a dorit să îi ia în considerare pozele făcute în Uganda.

În competiție fotografia a avut un succes răsunător!

Cu toate acestea, Mike Wells a refuzat să primească premiul „World Press Photo of the Year 1980” deoarece nu a dorit să fie el cel care câștigă faimă ci să facă cunoscută lumii povestea celor „tăcuți”.

El a și recunoscut că în momentul în care a făcut fotografia îi era rușine să facă poze în acele condiții, însă și-a păstrat sângele rece pentru că doar așa putea ajuta.

În 1980, 21% din populația districtului Karamoja din Uganda a murit de foame din cauza secetei și a lipsei de asistență socială și medicală, cele mai multe victime fiind cele din rândul copiilor (60% din cazuri).

„‘Doamne, când Te-am văzut noi flămând sau fiindu-Ţi sete sau străin sau gol sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit?’ Şi El [Isus], drept răspuns, le va zice: ‘Adevărat vă spun că, ori de câte ori n-aţi făcut aceste lucruri unuia dintr-aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie nu Mi le-aţi făcut.’” (Evanghelia după Matei, 25:44-45).

Surse Pro Jesus:
Selwyn-Holmes A., „Famine in Uganda”, Iconic Photos, 19 noiembrie 2009
***, „Mike Wells”, World Press Photo, accesat în 12 mai 2015

 

Distribuiri
96

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată