Elevate your life

În urmă cu trei ani, în Arabia Saudită a început campania No More Abuse  –  de luptă împotriva violenței domestice.

Această campanie (aparținând organizației King Khalid Foundation) a avut parte de o serie de provocări, inclusiv cea a alegerii unei imagini ingenioase, ținând cont de contextul social și cultural în care expunerea feței și în general a pielii femeilor în spațiul public este strict interzisă.

În cele din urmă,  s-a apelat la imaginea unei femei ale cărei urme de violență pot fi observate chiar și sub burka cea obligatorie, menită să îi acopere fața.

Declarația de misiune campaniei susține că:

„Fenomenul maltratării femeilor în Arabia Saudită este mult mai extins decât se lasă să fie văzut la suprafață (…). Este un fenomen care există în întuneric” (King Khalid Foundation citat de News Com).

Arabia Saudită se află printre ultimele 12 țări ale lumii în clasamentul „Egalității de gen” din întreaga lume. Conform ultimelor date, una din șase femei din Arabia Saudită este abuzată verbal, fizic sau emoțional în fiecare zi; în 90% din cazuri, abuzatorii sunt soții sau tații femeilor maltratate.

Editorialista arabă Samar Fatany subliniază: „cele mai multe femei nu își cunosc drepturile iar unii bărbați încalcă flagrant învățăturile religioase și urmează tradiții și obiceiuri aberante” (Al Arabiya).

Campania Fundației King Khalid este o surpriză în lumea arabă. Populația marilor orașe din Arabia Saudită este încurajată să raporteze cazurile de violență domestică sesizate, sprijinind astfel crearea unei perspective mai umane asupra modului în care arabii se raportează la femei.

În anul 2011, femeile din Arabia Saudită au obținut pentru prima dată dreptul de a vota și de a candida în campaniile municipale din anul 2015. Aceste ultime „intervenții” politice au permis ca în prezent un număr de 30 de femei să facă parte din Consiliul Legislativ al țării (Shura țării).

În cazul în care se va materializa și promisiunea de a permite femeilor saudite să practice avocatura, cu siguranță și conștientizarea mai bună a drepturilor acestora va fi una mai relevantă.

În prezent, femeile din Arabia Saudită nu au dreptul să conducă mașini, să se angajeze sau să călătorească fără un însoțitor bărbat (numit mahram al lor).

Totodată, nu s-a eliminat măsura introdusă în anul 2011 prin care gardienii sau tutorii acestor femei pot fi anunțați prin SMS de către autoritățile saudite cu privire la locul în care femeile lor au fost găsite sau văzute fără însoțitor (Al Arabiya). Acest lucru este valabil inclusiv în situația prezentării lor la doctor.

Surse:
Fatany S., „Why divorce is on the rise in Saudi Arabia”, Al Arabiya English, 24 martie 2013
***, „Eleven things women in Saudi Arabia cannot do”, The Week, 4 februarie 2016
***, „Global Gender Gap Report 2015”, World Economic Forum, 2015
***, „Saudi anti-domestic violence campaign sparks media buzz”, Al Arabiya English, 28 aprilie 2013
***, „Saudi Arabia’s anti-violence ad: ‘Some things can’t be covered'”, News Com, 29 aprilie 2013
Distribuiri
74

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată