Funcție dezactivată

Elevate your life

Doi prieteni din China cu handicap fizic sever au impresionat o lume întreagă prin felul în care și-au depășit (in)capacitățile.

Jia Haixia (stânga imaginii) este un chinez de 53 de ani care din copilărie suferea de cataractă congenitală la ochiul stâng iar în mod tragic, în anul 2000, a orbit complet în urma unui accident de muncă.

Prietenul său, Jia Wenqi, tot de 53 de ani, are ambele braţe amputate încă de la vârsta de 3 ani, tot în urma unui accident.

Cu toate acestea cei doi prieteni sunt ca două păsări lipsite de câte o aripă și care, totuși, unindu-și eforturile, se pot înalța deasupra a ceea ce le ”oferă” viața.

Cei doi bărbați cu handicap au hotărât în urmă cu 10 ani să aibă o activitate comună pentru care să primească o minimă salarizare de la Guvern: ei au decis să își protejeze satul Yeli (situat în nord-estul Chinei) de inundațiile frecvente, plantând copaci pe malurile întinse ale unui râu.

Bărbaţii se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 7 şi se apucă de treabă. Pentru că nu au suficienți bani să cumpere puieţii, Haixia și Wenqi plantează butaşi obținuți din copaci maturi, efortul de a obține acești butași fiind unul impresionant.

Până acum au reușit să planteze 13.000 de astfel de butași dintre care 10.000 au supraviețuit, iar felul în care se sprijină unul pe celălalt în munca lor a fost surprins în câteva imagini care îți taie răsuflarea.

Dacă în urmă cu 12 ani, terenul din jurul satului lor era adeseori inundat, iată că prin munca lor asiduă cei doi prieteni au obținut un rezultat miraculos: mii de copaci plantați de ei protejează acum comunitatea sătenilor conservând și mediul natural din jurul satului lor. A început să ia naștere și o adevărată pădure în care păsările își fac deja cuibul.

După atâția ani de muncă petrecută împreună, Haixia și Wenqi s-au învățat cum să procedeze în fiecare etapă a muncii lor, depâșindu-și cu mult limitările date de propriul lor handicap.

 „Când lucrăm împreună, doi devin unul”, susțin amândoi.

„Când am început să lucrăm sătenii au fost cinici. Ei nu au crezut că ceea ce făceam era posibil”, au început să relateze. Însă după ce sătenii le-au văzut efortul nu au putut rămâne impasibili: îi ajută să aibă unelte necesare, să tundă buruienile de pe parcelele pe care urmează a fi plantați butașii și chiar să le cumpere puieți din puținii bani pe care îi au și sătenii de rând.

Cei doi prieteni, au primit o adevărată atenție abia după ce un fotograf le-a făcut publice pozele, aceștia fiind ulterior asaltați de jurnaliști. Au existat oameni care le-au făcut donații pentru a-și putea asigura o pensie decentă. Iar „Xinhua News Agency” a anunțat că Haixia își va putea recăpăta vederea datorită unei operații făcute de o echipă de medici care s-a oferit să îl opereze gratuit. În prezent Haixia se află pe lista de așteptare pentru un donator, având posibilitatea de a fi candidatul potrivit pentru un transplant de cornee.

Să apreciem și noi faptele bune ale celor din jur, cunoscuți sau necunoscuți! Nu se știe niciodată când prin acest gest am putea să oferim o șansă neașteptată vieții cuiva!

Sursa Pro Jesus:
Hawkins K., „The disabled men who act as each other’s arms and eyes”, BBC, 19 aprilie 2015
Distribuiri
104

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri