Funcție dezactivată

Elevate your life

O echipă de doctoranzi ai Universității Waterloo din Canada a demonstrat că persoanele receptive la teoriile conspirației și paranormal au abilități cognitive mai reduse și sunt mai puțin dispuse să gândească logic.

În frunte cu doctorandul Gordon Pennycook au fost testate 280 de persoane într-o muncă de cercetare academică intitulată „On the reception and detection of pseudo-profound bullshit” (Despre receptarea şi detectarea aiurelilor pseudo-profunde).

S-a demonstrat că persoanele care se încred ușor în teoriile conspirației și în paranormal sunt de asemenea și foarte înclinate să blameze medicina convențională, luând în brațe doar variantele medicinei alternative pentru a trata orice boală. Toate bolile sunt considerate a fi și ele rezultatul conspirației celor care conduc frâiele lumii. Aceste persoane aderă și la viziunea New Age privind spiritualitatea și medicina. Ele pun deoparte empirismul și știința în favoarea așa-ziselor „aiureli profunde, aparent intelectuale”, afirmă echipa de cercetare de la Catedra de Psihologie a Universității Waterloo.

Însă acești indivizi se consideră a fi cu adevărat inteligenți!

Pentru a-i testa, doctoranzii canadieni i-au rugat să comenteze următoarea afirmație așa-zis „profundă”: Înţelesul ascuns transformă incomparabila frumuseţe a abstractului„.

Eșantionul de voluntari care anterior afirmaseră că se încred in paranormal și cred în conspirații, a avut un răspuns așteptat din punct de vedere academic: majoritatea a considerat că fraza este „destul de profundă” iar o treime a considerat că fraza este „profundă” sau „foarte profundă”, cu sensuri care se leagă între ele și care transmit ceva important! De fapt, doctoranzii au ales la întâmplare niște cuvinte răsunătoare aranjate semantic într-o frază,  rezultînd așa-numite „aiureli”. Nimic mai mult!

Din punct de vedere științific există o diferență între „nonsensul pur” și „aiureală”. Dacă „nonsensul” înseamnă o vorbă sau o faptă lipsită de înțeles, absurdă sau fără rost, „aiureala” este un cuvânt sau un mesaj care dă impresia că sugerează ceva, dar de fapt este vag, nu conține niciun înțeles logic sau vreun adevăr.

Într-o altă rundă de teste, voluntarii care credeau în paranormal și idealizau teoria conspirației au fost rugați să aprecieze următoarea declarație „pământească”: „Nou-născuții au nevoie de o atenție constantă”. Cei mai mulți voluntari au considerat că această declararație este „lipsită de profunzime”.

Doctoranzii Universității Waterloo au observat că voluntarii care acordau „aiurelilor” (afirmațiilor aparent impresionante) notele cele mai mari pentru profunzime  –  pe o scară de la 0 la 5  –  erau persoane de stil cognitiv intuitiv, sceptice, predispuse să nu creadă mesajele care de la început sunt semnificative și adevărate. Ele au totodată o credință bazată pe mult misticism, o inteligență verbală mai scăzută, fluență redusă în exprimare, abilitate mai redusă în folosirea de concepte numerice și predispuse la confuzii ontologice (confuzii privind ființa umană și trăsăturile generale ale exstenței umane), fiind totodată persoane cu o serie de prejudecăți.

Din păcate, autorii studiului avertizează că tot mai mulți dintre noi devenim receptivi la mesajele aparent profunde care se înmulțesc spectaculos pe Internet. Dovadă este și succesul titlurilor senzaționale ale rubricilor mondene sau de știri online pentru care publicul prezintă o tot mai mare receptivitate. Dar aceste titluri „încearcă mai degrabă să impresioneze decât să informeze; să creeze recpetivitate decât să instruiască” (Pennycook G. et all.).

„Aiurelile sunt proiectate pentru a impresiona” avertiza încă din  2005 filozoful Harry Frankfurt, citat de echipa de cercetători.„Este vorba despre o manipulare deliberată și de o subminare a adevărului (…) fiind  puține șanse ca aiureală să fie un fenomen real”.

Dar lucrurile se transpun și în viața socială. Întâlnim persoane pseudo-profunde (aparent profunde) pentru a descoperi mai târziu că era vorba doar de un mecanism nesustenabil de-al lor de a impresiona. Apoi librăriile conțin tot mai numeroase titluri de cărți pseudo-profunde: cu sensuri aparent profunde, care par a sugera ceva (iar dacă vrei să fii înțelept sau inteligent, trebuie neapărat să cumperi cartea!), dar cu un conținut sărac, ambiguu, nefolositor, fără un înțeles clar și relevator.

Spre deosebire de eșantionul persoanelor în dreptul cărora s-a constatat o corelație între inteligența redusă și credința  în teoriile conspirației și paranormal, cercetătorii canadieni au constatat și contrariul. Persoanele de tip „reflective thinkers” (gânditori care reflectează) sunt mai puțin predispuse să creadă în paranormal, în confuziile ontologice și în ideile conspiraționale, aducând și o serie de argumente științifice publicate anterior (Lindeman, 2011, Gervais & Norenzayan, 2012, Swami et al., 2014, Browne et al., 2015 etc).

Surse Pro Jesus:
Goldhill O., „People who like “pseudo-profound” quotes are not so smart, says science”, Quartz, 5 decembrie 2015
Pennycook G. et all., „On the reception and detection of pseudo-profound bullshit”, Judgment and Decision Making, Vol. 10, No. 6, noiembrie 2015, pp. 549-563
Distribuiri
96

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri