Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat de curând publicităţii un raport alarmant: carnea procesată a fost clasată pe cea mai ridicată treaptă de avertizare în privinţa provocării cancerului.
Consumul de şuncă, costiţă, salam, cârnaţi, mici şi orice alte exemple de carne procesată, se situează alături de alcool şi ţigări în grupa 1 de substanţe cancerigene, din totalul celor cinci grupe în care se situează alimentele şi substanţele consumate de om iar carnea roşie se află imediat sub această grupă, în categoria alimentelor care sunt favorabile apariţiei cancerului.
Carnea procesată favorizează în special dezvoltarea cancerului de colon, iar această avertizare este valabilă chiar şi pentru cantităţile mai mici consumate de noi. Antreprenorii din industria cărnurilor acuză OMS că dramatizează lucrurile.
Însă care să fie cauza acestor legături alarmante? Cercetările au demonstrat că hematina (pigmentul care dă culoare cărnii roşii) afectează mucoasa intestinală, iar lucrurile devin cu atât mai grave cu cât carnea consumată este afumată, sărată sau “îmbogăţită” cu conservanţi. Hematina creşte riscul apariţiei erorilor de dezvoltare a AND-urilor celulelor din mucoasa intestinală. Acesta este primul pas pe drumul către apariţia cancerului.
De asemenea, compuşii N-nitrozo (conservanţii de tipul nitriţilor) dezvoltaţi în timpul procesului de preparare a cărnii favorizează şi ei apariţia cancerului, consumatorii de carne la grill fiind şi ei susceptibili pentru apariţia la un moment dat al acestei boli.
În urma a 800 de studii de caz efectuate în ultimele două decenii, 22 de experţi din 10 ţări au concluzionat că “50 gr. de carne procesată consumată zilnic măreşte riscul apariţiei cancerului de colon cu 18%” (OMS).
Cu cât cantitatea consumată creşte, cu atât şi apariţia acestui nemilos cancer devine tot mai probabilă. Bineînţeles, contează şi frecvenţa ingerării sau a consumului acestui aliment.
De asemenea, există tot mai multe voci care indică legături între consumul de carne roşie şi carne procesată şi apariţia cancerului de stomac şi a cancerului pancreatic, însă cercetările sunt încă în desfăşurare pentru a putea trage concluzii finale.
Deşi carnea procesată face parte din aceeaşi grupă de risc cancerigen ca şi tutunul, acesta din urmă rămâne în capul listei cancerigenelor la om. Cu toate acestea, consumul de cărnurilor procesate şi a celor roşii pot afecta în mod evident persoanele nefumătoare sau neconsumatoare de alcool. A se vedea următorul infografic furnizat de Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie:
Pe lângă datele evidenţiate în infograficul sau posterul de mai sus (tradus de noi), s-a constatat faptul că din 1000 de britanici, la un moment dat 61 de oameni de îmbolnăvesc de cancer de colon. Dintre aceste 61 de persoane, 56 de cazuri coincid cu cele ale indivizilor care consumau regulat carne procesată şi carne roşie.
Deşi carnea procesată şi carnea roşie cuprind o serie de proteine, fier şi zinc, nutriţioniştii afirmă ca aceste substanţe pot fi procurate de noi şi din alte surse – sănătoase sau mult mai sănătoase decât alimentele aflate în discuţie.
Există şi alţi numeroşi factori care pot favoriza dezvoltarea cancerului la om. Însă este alarmant faptul că într-o lume a fast-food-ului, acest raport al OMS atacă dur obiceiurile noastre alimentare.
Pentru oamenii sănătoşi, abordarea sănătoasă a alimentaţiei pare a fi una plictisitoare şi plină de limitări. Însă oamenii bolnavi ştiu că o viaţă sănătoasă vorbeşte, de fapt, despre moderaţie şi respect pentru viaţa din tine şi cei din jurul tău.
Dicţionar util:
Carnea roşie = carnea a cărei culoare este de un roşu închis înainte de a fi gătită; exemple de carne roşie: carne de vită, viţel, porc, miel, oaie, cal, capră.
Carnea procesată = carnea prelucrată – cea care nu este vândută în stare proaspătă ci a fost conservată prin afumare, sărare, uscare, fermentare, adăugare de conservanţi etc. astfel încât valabilitatea acesteia să se mărească; exemple de carne procesată: bacon, hot dog, cârnat, şuncă, salam, pepperoni etc.
Grupurile de alimente şi substanţe cancerigene = clasificări în care OMS ierarhizează alimentele şi substanţele consummate de om în privinţa favorizării cancerului: grupa 1 – cauzează cancer; grupa 2 A şi 2 B: probabil favorizează cancer/este posibil să favorizeze cancer; grupa 3: neclasificabil ca şi cauză a apariţiei cancerului; grupa 4: probabil nu cauzează cancer.
Surse Pro Jesus:
Dunlop C., “Processed meat and cancer – what you need to know”, Cancer Research UK, 26 octombrie 2015
Gage S., “Meat and tobacco: the difference between risk and strength of evidence”, The Guardian, 26 octombrie 2015
International Agency for Research on Cancer, “Press Realease No 240”, World Health Organization, 26 octombrie 2015
Articole înrudite
Newsletter
Comentarii recente
- Lucian la I. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Claudia Procula – soția lui Ponțiu Pilat
- Manea Emanuela la I. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Claudia Procula – soția lui Ponțiu Pilat
- Manea Emanuela la I. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Claudia Procula – soția lui Ponțiu Pilat
- Floroiu Viorel la III. Mărturii istorice despre Isus Hristos: Iosephus – istoricul evreu
- Simona la O viață ascunsă (2019) – sacrificiul creștin pentru „neînțeles”
Be smart,
Be elevated.
Pro Jesus