Elevate your life

Cercetătorii Departamentului de Biologie a Cancerului de la „Mayo Clinic” din Florida au pus bazele unei metode revoluționare de oprire a evoluției cancerului: reprogramarea celulelor canceroase din corp.

14 fizicieni, medici și cercetători în microbiologie și-au pus cap la cap expertizele pentru a descoperi „codul” sau „software-ul biologic” prin care se poate stopa cancerul.

În urma experimentelor de laborator de până acum, celulelele canceroase din zona mamară și cea a vezicii urinare nu doar că au fost oprite să evolueze, dar chiar s-a reușit să fie transformate în celule benigne!

În loc de a distruge celulelele tumorale, cei de la Mayo Clinic s-au concentrat pe „dezarmarea” acestor celule și transformarea lor în elemente inofensive. Altfel spus, este vorba despre o reprogramare spre normalitate a celulelor bolnave, sau o metamorfozare a lor în celule sănătoase.

Acest proces este susținut de proteina  de adeziune PLEKHA7, care ajută celulele sănătoase să se grupeze între ele devenind adevărați aliați pentru fortificarea organismului bolnav. Dar pentru că o astfel de proteină lipsește sau e puțin activă în cadrul celulelor canceroase, cercetătorii au reușit să reseteze funcțiile celulare pentru a reactiva proteina-cheie.

„Până acum cercetătorii s-au concentrat pe eliminarea elementele de adeziune din cadrul celulelor canceroase, considerând-se că este un pas necesar pentru stoparea evoluției cancerului. Cu toate acestea, noi ne-am străduit să arătăm că aceste molecule de adeziune au două fețe” (Dr. Panos Anastasiadis, coordonatorul cercetării).

Deși testarea este una incipientă și neefectuată direct și pe pacienți umani, ea reprezintă o rază de speranță în fața „imposibilului” generat de cancer. Următorul pas pentru extinderea experimentului de reprogramare a „codului” celulelor tumorale este tratarea în laborator a celulelor canceroase pulmonare – link video.

Se dorește ca PLEKHA7,  liant al celulelor sănătoase și adevărată frână în evoluția cancerului, să fie și mai bine evidențiată și activată. S-a descoperit că atunci când celulelele sănătoase vin în contact unele cu altele, moleculelele miRNAs ale acestei proteine-cheie suprimă genele care generează tumorigeneza – apariția și dezvoltarea celulelor anormale sau canceroase din corp.

Noua abordare științifică vizează astfel mecanismul de reglementare a comportamentului de adeziune intra- și intercelulară, sinergia rezultată în urma alierii elementelor sănătoase fiind una surprinzătoare ca efect și implicații pentru organism.

Mayo Clinic este parte a „Mayo Foundation for Medical Education and Research”, o organizație non-guvernamentală care cuprinde 3300 de medici și oameni de știință focusați pe cercetarea medicală, educație și efectuarea de experimente, cu scopul de a îmbunătăți întregul sistem medical internațional de tratare a bolilor grave. Mayo Clinic se află pe primul loc în S.U.A. ca diversitate a ramurilor de cercetare în care se implică o astfel de organizație, având trei filiale pe teritoriul american.

Surse Pro Jesus:
Punsky K., „Mayo Clinic researchers find new code that makes reprogramming of cancer cells possible”, Mayo Clinic News Network, 24 august 2015
***, „Distinct E-cadherin-based complexes regulate cell behaviour through miRNA processing or Src and p120 catenin activity”, Nature Cell Biology, No. 17, 1145–1157, 24 august 2015
Distribuiri
193

Un comentariu

  • Rozalia Ciocan

    Sper din toata inima ca medicii sa treca la tratarea oamenilor aflati in situatii tragice cât mai repede. Urez mult succes echipei medicale!
    Mutumesc pentru acest articol datator de speranta pentru multi pacienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată