Elevate your life

Psihiatria nutrițională reprezintă un domeniu medical nou care subliniază relația existentă între obiceiurile noastre alimentare și sănătatea noastră mintală.

„Dieta are un potențial enorm asupra sănătatii mintale, iar o dieta potrivită poate ajuta la scăderea riscurilor apariției bolilor psihiatrice”, spune Drew Ramsey, psihiatru din cadrul Columbia University, New York.

Psihiatria nutrițională (sau psihiatria alimentară, cum i se mai spune), a început să se evidențieze prin studii recente de interrelaționare științifică între ameliorarea depresiei sau a anxietății și utilizarea suplimentelor alimentare de tipul acizilor grași omega-3. De asemenea, s-a constatat existența unei relații între alergiile alimentare ale unor adolescenți și adulți și declanșarea tulburărilor bipolare și a schizofreniei.

Studiile din ultimii cinci ani de zile, de când a apărut și domeniul psihiatriei nutriționale, au arătat că “riscul de depresie crește cu aproximativ 80%, atunci când comparăm adolescenții ce au o alimentație defectuoasă, ceea ce noi numim dieta din Vest, față de tinerii care mănâncă alimente de o calitate mai bună. Am observat ca dieta de “tip fast-food” față de dieta de “tip whole-food” dublează riscurile de apariție a tulburărilor de atenție (ADD)”, afirmă, de asemenea, doctorul Ramsey.

Psihiatria nutrițională reprezintă, așadar, o abordarea integratoare a asistenței medicale, ale cărei cercetări și dezvoltări se fac în cele mai mari centre medicale universitare din S.U.A. (George Washington University, Boston University, Harvard University etc.) și în spitalele militare din S.U.A.

59% dintre psihologii și psihiatrii americani sunt incluși în programe de informare privind impactul alimentației asupra vindecării tulburărilor psihice! De asemenea, cadrele medicale implicate în diverse programe de certificare în psihiatria nutrițională contribuie la rândul lor la explorarea adevăratului potențial al dietei în diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice, respectiv în îmbunătățirea stării de spirit și al comportamentului pacienților aflați sub tratament.

“Avem la dispoziție o mulțime de dovezi care atestă faptul că alimentația este la fel de importantă pentru sănătatea mintală, precum este pentru sănătatea fizică. O dietă sănătoasă protejează sistemul nervos, iar una dezechilibrată crește riscul apariției bolilor psihice”, declară Felice Jacka, președinta Societății Internaționale a Cercetării în domeniul Psihiatriei Nutriționale.

Cu toate că dieta sănătoasă și echilibrată are o influență pozitivă asupra dezvoltării neuronale a pacienților, totuși, specialiștii din medicină subliniază faptul că aceasta nu trebuie să substituie tratamentul de specialitate a bolilor mintale. Altfel spus, alimentația sănătoasă sprijină însănătoșirea bolilor mintale ale oamenilor, fără a înlocui tratamentul „convențional”.

Cum contribuie, totuși, dieta sănătoasă la o funcționare mai bună a sistemului nervos?

  1. Mâncarea sănătoasă furnizează proteine și enzime esențiale pentru un țesut cerebral sănătos și pentru funcționarea optimă a neurotransmițătorilor responsabili de transferarea în parametri normali a informațiilor între creier și alte zone ale organismului uman.
  2. Nutrienții din alimentația sănătoasă susțin schimbarea necesară a proteinelor din creier pentru a putea crea noi sinapse între celulele nervoase.
  3. Dacă ingerăm o mâncare sănătoasă, sănătatea intestinelor și în special a colonului nostru este una optimă, cel puțin îmbunătățită; știut fiind faptul că există o strânsă legătură între sistemul nostru nervos și cel digestiv, rezultă că și sănătatea creierului nostru va fi influențată de obiceiul nostru alimentar sănătos  –   de exemplu, bacteriile din intestinul sănătos reglează nivelul vitaminei B atât de necesară sănătății mintale.

Psihiatria nutrițională își propune să identifice regimurile alimentare benefice pentru prevenirea și tratarea bolilor mintale și să identifice acel plan alimentar necesar controlului evoluției acestor boli.

Până când psihiatria nutrițională se va dezvolta și consolida ca domeniu științific și medical, nutriționiștii, psihiatrii și neurologii ne recomandă să limităm ingerarea de zahăr și de alimente bogate în grăsimi procesate, să înlocuim untul cu uleiul de măsline și să optăm în alimentația noastră pentru consumul constant de cereale integrale și de fructe și legume proaspete  –  altfel spus, să adoptăm cât mai multe obiceiuri alimentare specifice zonei mediteraniene și japoneze.

„Ca o mașină scumpă, funcțiile creierului sunt optim îndeplinite atunci când acesta beneficiază de un combustibil premium. Consumul de alimente de înaltă calitate, care conțin o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanție, hrănește creierul și îl protejează de stresul oxidativ (…) care deteriorează celulele”, afirmă experta Eva Selhub de la Universitatea Harvard.

Câteva detalii în plus despre relația intimă existentă între sistemul nostru digestiv și modul de funcționare a sistemului nostru nervos

Un argument în plus pentru tratarea cu atenție a obiceiurilor alimentare ale persoanelor care suferă de anumite boli psihice este faptul că serotonina (neurotransmițătorul care ajută la reglarea somnului și a poftei de mâncare, precum și la echilibrarea stării de spirit și la inhibarea durerii), este produsă într-un procent de 95% în tractul gastro-intestinal, căptușit cu o sută de milioane de celule nervoase și de bacterii „bune”. Așadar, mecanismele interne ale sistemului digestiv nu ajută doar la digestia optimă a alimentelor ci și la influențarea sănătății creierului și a căilor neuronale.

Experții Universității Harvard au constatat că atunci când oamenii iau probiotice (suplimente care conțin bacterii bune pentru intestin), nivelul lor de anxietate, percepția stresului și perspectivele mentale se îmbunătățesc, comparativ cu eșantionul de oameni care nu au utilizat probiotice. De asemenea, aceiași experți au concluzionat că persoanele care au renunțat la dieta tradițională în favoarea unei diete mediteraneene sau japoneze au cunoscut o incidență a depresiei cu 25% până la 35% mai scăzută decât în cazul persoanelor care urmează dieta tradițională, vestică,  ce se caracterizează prin alimente și zaharuri procesate sau rafinate.

Bacteriile bune din intestin reduc și inflamațiile din organism și contribuie la creșterea aportului de energie al corpului nostru, ceea ce îmbunătățește calitatea vieții noastre și starea noastră de spirit. „Rezultatele de până acum au fost destul de uimitoare”, a afirmat Eva Selhub de la Harvard University.

Sfatul practic al medicilor este următorul: pentru a sesiza adevărata valoare a dietei sănătoase asupra bolilor creierului, este nevoie de cel puțin două-trei săptămâni de alimentație sănătoasă în care pacientul să elimine toate alimentele procesate și pe cele care conțin zahăr.

Pentru urmărirea celor mai recente descoperiri în domeniul psihiatriei nutriționale vă recomandăm citirea publicațiilor Societății Internaționale pentru Cercetarea Psihiatriei Nutriționale (ISNPR) cu membri specialiști în psihiatrie, nutriție și epidemiologie din Japonia, Australia, S.U.A., Noua Zeelandă, Spania și Taiwan  – vă învităm să dați clic aici.

Surse Pro Jesus:
Selhub E., „Nutritional psychiatry: Your brain on food”, Harvard Health Publications, Harvard Medical School, 16 noiembrie 2015
***, „Ce este psihiatria nutritionala si ce impact au obiceiurile alimentare asupra sanatatii mintale?”, Medlive Hotnews.ro, 26 octombrie 2015
***, „Publications”, International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR), accesat în 29 noiembrie 2015
Distribuiri
165

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

Newsletter



Distribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată