Funcție dezactivată

Elevate your life

Unul dintre actualele pericole în ceea ce privește dreptul fundamental din România la libera exprimare este reprezentat de legea defăimării sociale inițiată de președintele PSD, Nicolae Liviu Dragnea, condamnat în prima instanță la un an de închisoare cu suspendare în dosarul ”Frauda la referendum”.

Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea a fost votat de Camera Senatului din România în data de 7 octombrie 2015 și urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaților (camera decizională)[1]. Această lege prevede că:

Defaimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoana fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social”[2].

Ce înțelege Liviu Dragnea prin grup social? Răspuns: ”categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA”.

Pericolul nu foarte evident dar care totuși există (și nu oricum!) în spatele acestei legi este faptul ca unul dintre elementele fundamentale ale unei societăți democratice, dreptul la libera exprimare, este anulat de aceasta lege.

Cine va mai îndrăzni să catalogheze drept ”corupt” un anume partid politic? Acesta se va simți „defăimat”, „lezat” din cauza criticilor de pe Facebook sau bloguri, și prin urmare, va cere aplicarea contravenției. Cine va mai îndrăzni să își exprime opinia despre anumite abuzuri comise de o anume ”coruptă” biserică? Sau cine va mai îndrăzni să critice o anume religie pentru mutilarea genitală, crimele în numele onoarei sau pentru decapitarea ”necredincioșilor” cerute prin dogma ei? Atenție! În aceste cazuri, s-ar „leza” și s-ar „defăima” multe persoane care ar cere contravenții nu doar pentru „defăimarea” de la nivel de grup social, dar unii ar cere despăgubiri și pentru că <așa simt> că le-a fost vizată/lezată și propria persoană.

Pentru ca Răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic”, a spus Edmund Burke, filosof scoţian din sec. XVIII-lea.

Prin intermediul acestui proiect de lege inițiat de discutabilul Liviu Dragnea, răul din România va avea grijă să se asigure că cei cu inițiativa dezbaterii problemelor tăioase din societate vor fi de fapt lipsiți de mijloacele legale necesare pentru a reacționa. Practic, ni se pune pumnul în gură.

Organismul românesc responsabil să vegheze în problemele de cenzură, „pentru a fi corecți din punct de vedere politic”, este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de Asztalos Csaba Ferenc[3]. Probitatea (integritatea) morală a acestui organism este din păcate și ea discutabilă. Un exemplu: atunci când în 2014, în timpul campaniei electorale prezidențiale, unii membrii din partidul condus acum de inițiatorul „legii defăimării sociale”, aruncau cu zeci de găini moarte în curtea sediului de campanie PNL (gest pe care îl practicau și naziștii în anii 1940 pentru a da de înțeles evreilor cui urmează <să i se taie gâtul>), CNCD nu s-a autosesizat și nu a sancționat în niciun fel practicile naziste ale PSD din acea perioadă. Când în vara anului 2015 însă, fostul presedinte al Romaniei, Traian Băsescu, atrăgea cu fermitate atenția asupra pericolului major reprezentat de imigrația islamică din Europa și afirma că Romania nu trebuie sa primească asemenea imigranți intoleranți cu creștinii, CNCD s-a autosesizat! Ceea ce este și mai interesant, este faptul că fostul președinte invoca atunci și Constituția României, care prevede faptul că ”pe teritoriul României nu pot fi strămutate populații străine”. Să înțelegem că CNCD este împotriva Constituției țării? Sau reacționază după legi și criterii diferite?

Atenție: inițiativa legislativă a lui Liviu Dragnea (numită popular și legea cenzurii pe Facebook) vizează și înființarea unui departament special în cadrul CNCD prin care să se monitorizeze exprimările online și offline care vizează și lezează vreun grup social amintit.

Din fericire, o parte a societatii civile a reacționat împotriva propunerii legislative a lui Liviu Dragnea.

”Grupul de Dialog Social, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Convenția Organizațiilor de Media, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania – Comitetul Helsinki, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigație și Societatea Academică din România susțin într-un apel comun că „inițiativa legislativă a domnului Dragnea aprobată de Senat” arată „o lipsă cronică de înțelegere a fenomenului discriminării[4].

”PNL a anunţat joi că va folosi toate mijloacele legale, inclusiv contestarea la Curtea Constituţională, pentru a împiedica aplicarea proiectului de lege prin care se sancţionează defăimarea socială”[5].

Din păcate, substratul nefast al inițiativei „legii defăimării sociale” nu este una nouă, nici pe plan național și nici pe plan internațional. De exemplu, toate statele musulmane membre ONU au încercat în repetate rânduri să determine Organizația Națiunilor Unite să adopte o rezoluție care să condamne defăimarea unei religii. Cu toată opoziția statelor occidentale, ONU a adoptat o asemenea rezoluție în anul 2008[6]. Te și întrebi cum de niște state (unde nu există separație între religie și stat), care încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale ale omului (mai ales ale femeilor și ale membrilor altor religii), state în care libertatea de exprimare este inexistentă, acolo unde cei care se convertesc la creștinism sunt acuzați de apostazie și executați, acolo unde ateii sunt în mod frecvent arestați sau uciși, tocmai aceste state vor ca la cel mal înalt nivel de reprezentare a statelor lumii (la nivelul ONU), să fie condamnați cei care defăimează o ”anumită” religie.

Din păcate, ignoranța și lipsa de informare a lumii în care trăim este atat de mare, încat chiar și cei care au ieșit în România în stradă după tragedia incendiului de la Clubul Colectiv sau cei care protestează în alte țări pentru drepturile civile, nu au cerut retragerea acestui proiect legislativ privind defăimarea socială (cazul României), sau a deciziei ONU (cazul României și al altor țări).

În țara noastră ar fi fost un moment prielnic. Dacă la presiunea manifestanților, un guvern și-a depus mandatul, ar fi fost șanse foarte mari ca și acest proiect de lege să fi fost retras.

PETIȚIE:

Expert Forum, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Centrul Român de Politici Europene au lansat petiția NU legii anti-defăimare socială”, atrăgând atenția societății civile că această lege inițiată de Liviu Dragnea și care a trecut de Senat fără publicitate „poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societatea civilă”[7].

Semnează și confirmă petiția aici și distribuie acest articol și altor cunoscuți pe care dorești să îi știi bine informați și responsabili!

Este vorba despre viitorul libertății noastre de expresie.

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă (G. Orwell, scriitor, editorialist și reporter).

[1] Mănoiu C., ” Senatul a adoptat legea propusă de Liviu Dragnea privind sancţionarea „defăimării sociale”. Ministrul Justiţiei: O formă de protecţie a demnităţii umane e necesară”, Mediafax, 7 octombrie 2015
[2] Dragnea N. L., „Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup”, Senatul României, 2015: http://www.senat.ro/legis/PDF%5C2015%5C15b463FG.pdf
[3] http://www.cncd.org.ro, accesat în data de 9 noiembrie 2015
[4] Pantazi R., „Mai multe ONG-uri cer respingerea legii „defaimarii sociale”, initiata de Dragnea: distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii”, HotNews.ro, 9 octombrie 2015
[5] Matei A., „PNL contestă proiectul legii defăimării sociale”, Radio România Actualități, 15 octombrie 2015
[6] CANWEST NEWS SERVICE, „UN anti-blasphemy measures have sinister goals, observers say Islamic countries Monday won United Nations backing for an anti-blasphemy measure Canada and other Western critics say risks being used to limit freedom of speech”, Canada.com, 24 noiembrie 2008 sau Esman A. R., „Could You Be A Criminal? US Supports UN Anti-Free Speech Measure”, Forbes, 30 decembrie 2011
[7] Pricopie A., „Petiţie online. ONG-urile avertizează că Legea „defăimării sociale” subjugă presa şi societatea civilă”, The Epoch Times Romania, 9 octombrie 2015
Distribuiri
166

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri