Funcție dezactivată

Elevate your life

Edgar Lungu, preşedintele Zambiei, cheamă întregul popor la o zi comună de post şi rugăciune pentru salvarea kwacha –  moneda naţională a ţării.

Moneda naţională a Zambiei este cunoscută ca fiind cea mai slabă monedă lumii, aflată în continuu declin; doar în anul 2015 kwacha s-a depreciat cu 45% faţă de dolar, acesta fiind cel mai mare declin înregistrat în rândul celor 155 de valute monitorizate de Bloomberg.

Prin urmare, cel de-al doilea exportator de cupru din Africa, Zambia, s-a confruntat cu scăderea de 20% a preţului acestui metal în primele trei trimestre ale anului 2015. Situaţia reclamă închiderea a mai multor mine şi concedierea a mii de angajaţi care lucrează într-o industrie care acoperă 70% din exporturile acestei ţări.

„Anxietatea şi suferinţa prevalează în toată ţara. Speranţa pare să fi părăsit mintea oamenilor. Este ca şi cum sfatul înţelept al învăţaţilor dintre noi nu se potriveşte cu criza din faţa noastră” a declarat preşedintele Edgar Lungu.

Lungu a mai subliniat faptul că în Constituţia ţării se stipulează clar spiritul republicii ca fiind unul creştin şi că se admit orice evenimente solemne pentru a menţine Zambia ca republică democratică suverană, în care se garantează nu doar bunăstarea familiilor ci şi a afacerilor ţării pentru asigurarea unui viitor generaţiilor prezente şi următoare.

„Aceste zile sunt ca ultimele zile” a declarat Gordon Chanda, directorul unei firme de avocatură.

Conform iniţiativelor, toate barurile, cluburile  şi locaţiile de divertisment vor fi închise iar meciurile de fotbal ale Asociaţiei de Fotbal vor fi anulate cu ocazia zilei de post şi rugăciune programată pentru data de 18 octombrie 2015. Zambia are o populaţie de 15 milioane de locuitori, din care 80% este creştină.

‘Ziua de devotament naţional’ a fost anunţată în urmă cu o lună, pentru a rezolva numeroasele probleme care mai există în ţară. De exemplu, din cauza secetei, nivelul apei din barajul hidrocentralei Kariba  –  care asigură jumătate din energia electrică a ţării  –  a scăzut atât de mult încât este afectat întregul sistem naţional de electricitate; prin urmare, penele de curent sunt la ordinea zilei. De asemenea, producţia alimentului de bază a Zambiei (porumbul) a scăzut cu 20% tot din cauza secetei, iar acest aliment se scumpeşte exagerat şi pe baza celorlalte probleme ale monedei naţionale.

De la preluarea funcției în ianuarie 2015, guvernul lui Edgar Lungu a fost asaltat de incertitudine politică și o slăbire a controlului fiscal. S-a ridicat în mod constant ținta pentru deficitul bugetar din acest an, de la 4,6% din PIB ajungând deja  la 6,9% din PIB.

Analiştii economici sunt sceptici. „Nu contează cât de multe rugăciuni faci; asta nu schimbă faptul că aveţi un deficit fiscal şi că nu faceţi nimic pentru reducerea acestui deficit fiscal” a spus Trevor Simumba, director al firmei de consultanţă Sub-Saharan Consulting Group Zambia.

Opoziţia politică din Zambia afirmă ca ea nu se va alinia la această zi de post şi rugăciune. „Evenimentul este o bătaie de jos la adresa lui Dumnezeu” a afirmat politicianul Hakainde Hichilema, adăugând că guvernul ţării face greşeli teribile şi că însuşi Dumnezeu este foarte supărat pentru stilul de guvernare din Zambia, întorcând spatele acestei administraţii pentru a o înlătura de la conducere.

Liderii religioşi afirmă că în acest caz trebuie să se pună la o parte diferendele politice, astfel încât ziua de post şi rugăciune să fie şi o zi de pocăinţă în care oamenii pot cunoaşte mai bine principiile biblice şi îşi pot redresa viziunea, orientându-se către  adevăratele soluţii pentru rezolvarea problemelor acestei ţări.

Episcopul Joe Imakando a amintit populaţiei din Zambezi de apelul regelui George al VI-lea al Marii Britanii care în 1940 a chemat britanicii la o zi naţională de rugăciune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Deprecierea kwacha faţă de dolar a dus la escaladarea preţurilor cu 30% până la 100%” a declarat episcopul.

„Eforturile guvernului de a inversa situația nu au avut nici un rod. Creșterea iminentă a preţului combustibilului va determina o altă escaladare a prețurilor, ceea ce va complica și mai mult lucrurile. Ceea ce avem nevoie este o intervenție divină!” (episcopul Joe Imakando).

Surse Pro Jesus:
Hill M., „Lord Almighty: Lungu calls day of prayer and fasting, for God to save bleeding kwacha”, Mail & Guardian Africa, 16 octombrie 2015
***, „HH says he will not attend Prayer Event, Event is mockery to God”, LusakaTimes.com, 2 octombrie 2015
***, “Lawyer justifies call for prayers, fasting”, Zambia Daily Nation, 16 octombrie 2015
Distribuiri
172

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri