Elevate your life

Există numeroși părinți care fac eforturi pentru asunderea emoțiilor lor negative sau exagerarea celor pozitive în fața propriilor copii.

Cu toate acestea, cercetarea comună a psihologilor universităților Toronto, Stanford și California a ajuns în urmă cu patru ani la concluzia că aceste forme de sacrificiu afectiv fac rău părinților, ca indivizi și cuplu, iar apoi propriilor copii.

Jucarea unui rol de „stare perfectă” în fața copiilor contribuie la deterioararea stării emoționale sănătoase a părinților, înregistrând un nivel scăzut de autenticitate în relațiile cu ei înșiși, cu proprii copii și cu partenerii lor de viață. Nivelul de receptivitate față de emoțiile celor mici este unul de asemenea mai scăzut, calitatea relației dintre părinte și copil fiind afectată de acest efort de ascundere sau de exarcerbare emoțională.

„Persoanele care își înăbușesc frecvent propriile emoții reușesc mai greu să se apropie de alții, să primească sprijin social în perioadele în care au nevoie și să aibă relații interpersonale caracterizate prin sentimente de satisfacții mai mari”, Impett E. A. et al. în cadrul articolului comun publicat în Personality and Social Psychology Bulletin.

Aceste persoane nu se simt bine cu ele însele deoarece sunt conștiente de discrepanța care există între sentimentele din interior și manifestărilor lor exterioare. Cu toate acestea, „de dragul interesului copilului” ori „de dragul păcii în familie”, părinții abordează frecvent metoda ascunderii sau exagerării propriilor sentimente. Însă, „ascunderea trăirilor emoționale negative și compensarea acestora prin exacerbarea emoțiilor pozitive în fața copiilor vine cu un cost”, avertizează cercetătorii: „acest mod psihologic de a trata problemele îi fac pe părinți să se simtă mai rău cu ei înșiși”.

Actualele studii ale psihologilor din Canada și S.U.A. au în vedere găsirea abordărilor cele mai potrivite în ceea ce privește reglarea stărilor emoționale în fața copiilor, atât pentru bunăstarea părinților, cât și pentru cea a relației părinte-copil. Aceste cercetări sunt cu atât mai necesare cu cât se constată că există numeroase cupluri care fac eforturi pentru a-și masca adevăratele probleme și sentimente în fața propriilor copii, chiar dacă aceste sacrificii afective se fac cu cele mai bune intenții.

Până la comunicarea noilor descoperiri și concluzii, merită să urmăm sfatul unuia dintre liderii sistemului educațional contemporan: „Consider că părinții nu trebuie să-i mintă niciodată pe copii în legătură cu lucrurile importante” (Luc Ferry  –  fost Ministru al Educației din Franța).

Sursa:
Impett E. A. et al., „Suppression Sours Sacrifice : Emotional and Relational Costs of Suppressing Emotions in Romantic Relationships”, Personality and Social Psychology Bulletin, SAGE Publications, London, 2 martie 2012, pp. 706-720
Ferry Luc, Învață să trăiești. Tratat de filozofie pentru tânăra generație, Editura Curtea veche, București, 2007, p. 277
Distribuiri
55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată