Funcție dezactivată

Elevate your life

În octombrie 2015, echipa de dezbateri a prestigioasei Universități Harvard a pierdut o dezbatere organizată în fața unei echipe de condamnați  de la o închisoare de maximă securitate din New York.

Echipa Universității Harvard din Cambridge, Massachusetts, a fost în anul 2015 campioană națională în concursul de dezbateri academice din S.U.A. și campioană mondială în 2014 la același segment. Cu toate acestea, când s-a organizat un concurs amical de dezbateri academice, aceasta a pierdut în fața echipei de deținuți din Eastern Correctional Facility New York  –  o închisoare în care condamnații pot urma cursurile colegiului Bard care se află în apropiere.

În urmă cu doi ani, deținuții din această închisoare de maximă securitate au organizat un club de dezbateri științifice care a început să aibă o popularitate tot mai mare. 15% dintre ei sunt înscriși la cursurile predate de profesorii Colegiului Bard printr-un program special pentru închisori, intitulat „Bard Prison Innitiative„. Deținuții cursanți au devenit atât de competitivi încât au reușit să învingă și echipele de dezbateri academice ale Academiei Militare „West Point” și ale Universității Vermont, inclusiv într-o competiție-revanșă a celor de la West Point.

În cadrul concursului organizat cu reprezentanții Harvard a trebuit să se aducă argumente pro și contra afirmației că „școlilor publice din S.U.A. ar trebui să li se permită să respingă înscrierea elevilor fără acte” (cu părinți intrați ilegal în țară). Comparativ cu echipa Harvard, deținuții din Eastern Correctional Facility au adus trei argumente puternice în plus iar un juriu neutru de la universitățile Rutgers și Cornell le-a declarat victoria.

După încheierea concursului, echipa Universității Harvard a făcut public următorul comentariu:

„Există puține echipe în fața cărora suntem mândri să fi pierdut o dezbatere iar echipa fenomenal de inteligentă și de elocventă cu care ne-am confruntat în acest weekend este una dintre ele. Suntem incredibil de recunoscători Colegiului Bard și Eastern Correctional Facility pentru munca pe care o fac și pentru organizarea acestui eveniment”.

Max Kenner, directorul executiv al programului pentru închisori organizat de Colegiul Bard a spus că după eliberare cursanții găsesc adevăratele semnificații ale vieții și nu sunt puține situațiile în care foștii deținuți își continuă studiile la universitățile Yale și Columbia. „Scopul programului nu este reformarea justiției penale în sine ci angajarea și raportarea acesteia la oamenii care sunt în închisoare, care au mare capacitate și care au acea dăruire și dorință de a lucra din greu”, a afirmat Kenner.

Următorul concurs de dezbateri academice pentru care se pregătesc prozonierii de la Eastern Correctional Facility va avea loc în primăvara anului 2016 la Academia Militară „West Point”.

Bard Prison Innitiative” (programul pentru închisori al Colegiului Bard) a a fost demarat în anul 2001 iar în prezent acesta este introdus în şase centre de detenție din New York. Prin acest program studenții învață artele liberale, adică li se transmite o cultură generală și sunt ajutați să gândească rațional și critic, făcând conexiuni între mai multe domenii ale științei și ale vieții.

Dintre cursanții programului pentru închisori doar 2% au recidivat într-o perioadă de studiu standard al recidivei de trei ani, procentul fiind extrem de satisfăcător dacă se face comparație cu recidiva medie de 40% care reprezintă New York-ul de-a lungul ultimelor decenii.

Pentru urmarea cursurilor Colegiului Bard se luptă anual câte zece deținuți pe un loc, printr-un concurs de eseuri și o sesiune de interviuri. După acceptare, fiecare deținut urmează o programă robustă de studiu de educație civică, de selecție de informații și de dezbateri strategice. Cursanții sunt atât de implicați în această programă încât, aceștia își continuă dezbaterile și în celulele lor, în sala de mese, în curtea închisorii și chiar la vizitele programate ale rudelor lor, afirmă Max Kenner. Ei denotă tot mai mult faptul că într-o zi doresc să aducă o schimbare pozitivă în societate. „Nu am nicio îndoială că ei vor reuși”, declară Kenner.

Surse Pro Jesus:
Gambino L., „Harvard’s prestigious debate team loses to New York prison inmates”, The Guardian, 7 octombrie 2015
***, „Our prison debate team beat Harvard’s. Here’s how we did it”, The Guardian, 8 octombrie 2015
Distribuiri
93

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri