Funcție dezactivată

Elevate your life

Glacier National Park este considerat a fi „Coroana ecosistemului continental” al Americii de Nord, fiind și primul parc din lume care a intrat în categoria International Peace Parks (Parcuri Internaționale ale Păcii).

Glacier National Park, de 4000 km2, este situat în statul Montana (la granița dintre S.U.A și Canada) fiind caracterizat prin păduri virgine, văi glaciare nealterate, lacuri și păduri alpine spectaculoase, vârfuri montane crenelate de o rară asemuire care ajung la înălțimea de 3194 m. Parcul Național Glacier cuprinde nu mai puțin de 25 de ghețari montani, 130 de lacuri glaciare, 700 de mile de trasee turistice montane și peste 1000 de specii de plante și sute de specii de animale (printre care și ursul grizzly sau lynxul canadian)  –  a se vedea hărțile Parcului aici.

Turiştii sunt cazați în cabane istorice, pășind pe urmele ameridienilor care au locuit în această izolată dar spectaculoasă zonă naturală. În anul 1976 Glacier National Park a devenit și Rezervație Mondială a Biosferei. Dar cu cateva decenii înainte, pe data de 30 iunie 1932, acest Parc Național a fost numit de Congresul American primul Parc Internațional al Păcii.

Ce înseamnă acest lucru?

Spre deosebire de alte areale unde frontierele au fost bine delimitate, în acest Parc Național rangerii (administratorii) din ambele părți (cea americană și cea canadiană) au făcut lobby comun pentru ca frontiera să fie consemnată doar politic pentru păstrarea cât mai naturală a peisajului. Înainte existau două parcuri individuale cu politici diferite de gestionare și de conservare a ecosistemului: Glacier National Park în Montana și Waterton Lakes National Park în Alberta.

Prin sprjinul Rotary International (organizație a oamenilor de afaceri care sprijină acțiunile umanitare), politicienii din ambele țări au fost convinși să accepte acest lucru (crearea unui perimetru comun de gestiune și de conservare), Glacier National Park devenind totodată simbolul prieteniei dintre Canada și S.U.A. (care duceau atunci o politică externă de izolare).

Ideea parcurilor internaționale ale păcii a fost în continuare promovată pe mapamond sub sloganul “Hands Across the Border”  (Mâini întinse peste frontieră), principala însemnătate a unor areale naturale aflate la graniță trebuind să conste în frumusețea și diversitatea oferită tuturor. Însă, din păcate, puțini au fost doritori să proclame pentru totdeauna un areal de graniță ca fiind un loc al păcii. Doar în America de Nord și de Sud s-a acceptat ideea (și responsabilitatea) parcurilor transfrontaliere de acest gen.

Într-un „Parc Internațional al Păcii” fiecare dintre părți își sprijină reciproc inițiativele privind conservarea diversității speciilor și integritatea ecologică a arealului gestionat, asigurând un viitor mai sănătos cadrului natural și susținând politicile de neagresiune. Exemple de alte Parcuri Internaționale ale Păcii care au urmat exemplul Glacier National Park sunt „Parcul Internațional Cordiliera Cóndor” din estul Munților Anzi – la frontiera dintre Ecuador și Peru sau „Peace Arch Provincial Park”  –  la granița vestică dintre S.U.A. și Canada (între Columbia Britanică și statul Washington).

Aplicație spirituală: Toate aceste inițiative rare, dar remarcabile, ne aduc aminte de legâmântul de pace făcut de Iacov cu socrul său Laban, la muntele Galaad, promițându-și unul altuia că niciodată nu vor trece granița cu scopul de a-i face rău celulilalt. „Iacov a luat o piatră și a pus-o ca stâlp de aducere-aminte (…). Laban a zis: „Domnul să vegheze asupra mea și asupra ta când ne vom pierde din vedere unul pe altul (…). Movila aceasta să fie martoră şi stâlpul acesta să fie martor că nici eu nu voi trece la tine peste movila aceasta şi nici tu nu vei trece la mine peste movila aceasta şi peste stâlpul acesta, ca să ne facem rău”.” (Geneza 31:45.48.52).

Dar mai presus de zecile de semnificații și de aplicații nobile, fiecare munte ne aduce aminte de legământul încheiat pe Muntele Golgotei pentru a putea întinde mâinile spre Cer iar ele să fie mereu primite. „Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi El Se va apropia de voi” (Iacov 4:8), „căci acesta este sângele Meu, sângele legământului celui nou, care se varsă pentru mulţi, spre iertarea păcatelor” (Matei 26:28).

„Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul?

Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul.

Da, El nu va îngădui să ţi se clatine piciorul; Cel ce te păzeşte nu va dormita.

Iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel.

Domnul este Păzitorul tău, Domnul este umbra ta pe mâna ta cea dreaptă.

De aceea nu te va bate soarele ziua, nici luna noaptea.

Domnul te va păzi de orice rău, îţi va păzi sufletul.

Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac” (Psalmul 121 – O cântare a treptelor).

Dragi prieteni, bucurați-vă de Muntele lui Dumnezeu și de Cer!

Surse Pro Jesus:
Caldaroni A., „Sunrise at Glacier National Park”, AntoniCaldaroni.com, accesat în 21 noiembrie 2015
***, „Glacier National Park Montana – Crown of the Continent”, National Park Service, 2015
www.visitglacierpark.com, accesat în 21 noiembrie 2015

 

Distribuiri
319

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri