Elevate your life

Cercetătorii Institutului Salk din California au lansat o adevărată bombă în domeniul neuroștiinței.

Ei au descoperit că o singură celulă cerebrală utilizează 26 de ‘algoritmi’ diferiți pentru a-și codifica byții. Astfel, dimensiunile conexiunilor neuronale indică faptul că, spre deosebire de un calculator obișnuit care codifică informația în coduri precum 0 și 1, creierul nostru are capacitatea de a codifica informațiile în mult mai multe moduri, ceea ce i-ar conferi o capacitate uluitoare de memorare!

Mai exact, am putea stoca un petabyte de informaţii, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de estimările anterioare, capacitatea de memorare a creierului nostru a crescut în documentele cercetarii cu un factor de 10 (Terry Sejnowski, biolog al Institutul Salk din California).

Un petabyte este echivalent cu aproximativ 20.000.0000 de dulapuri cu patru sertare umplute cu texte sau cu 13,3 ani de înregistrări continue HD-TV. Ca să putem compara și mai bine lucrurile, Daily Mail subliniază că, până în prezent, toate lucrările scrise ale omenirii din întreaga istorie cunoscută nouă, însumează 50 de petabyți!

Un aspect și mai uimitor este faptul că această gigantică capacitate de stocare de informații (ce depășește totalul informațiilor cuprinse în World Wide Web) se face remarcată în condițiile în care creierul uman consumă foarte puțină energie: cât pentru punerea în funcțiune a unui bec slab de 20 de wați. O peta-eficiență energetică!

Însă, dacă s-ar inversa lucrurile, un prototip de calculator care să aibă capacitatea de memorare și procesare a unui petabyte de informații (ca și capacitatea teoretică a creierului uman), ar solicita consumul „puterii unei întregi centrale nucleare” (Tom Bartol, neurolog la Institutul Salk).

Amintirile și gândurile noastre sunt rezultatul modelelor de activități electrice și chimice din creier. Pentru a memora sau pentru a acționa într-un anumit fel, fiecare neuron al nostru interacționează cu alți neuroni prin intermediul sinapselor.

Cercetătorii americani au fost însă uimiți nu doar de numărul uriaș al sinapselor nou descoperite ci și de complexitatea acestora.

S-a descoperit că există de 10 ori mai multe categorii de legături între celulele creierului decât se credea până în prezent și 26 de dimensiuni sinaptice în loc de doar câteva despre care se știa până acum. Ținând cont că o singură sinapsă are o capacitate de transmitere de 4,7 biți (cât jumătate de byte) de informație și înmulțind acest număr cu numărul ‘actualizat’ al sinapselor existente în creier și cu cele 26 de dimensiuni sinaptice dovedite, rezultă că mintea noastră are o capacitate de stocare și de prelucrare de informații mai mare decât cea a întregului Internet.

Trebuie să reamintim faptul că dimensiunile sinaptice joacă un foarte important rol asupra învățării comprehensive. Acum, cercetările sunt focalizate pe aflarea acelor aspecte electrice și chimice din creier care, totuși, ne ‘blochează’ de la o învățatare și o memorare mai profundă decât cea pe care o dovedim în mod empiric, studiile sprijinind totodată și industria de îmbunătățire a procesatoarelor viitorului  –  luând ca exemplu mecanismele creierului uman.

Surse:
Dockrill P., „Our brain’s memory capacity is 10 times larger than we thought”, Science Alert, 21 ianuarie 2016
Zolfagharifard E., „The human brain can store 10 TIMES as many memories as previously thought, says study”, Daily Mail, 20 ianuarie 2016
***, „Memory capacity of brain is 10 times more than previously thought”, Salk Institute, 20 ianuarie 2016
Distribuiri
85

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri

Funcție dezactivată