Elevate your life

Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a adoptat o măsură fără precedent în istorie: transsexualii pot participa „fără restricții” la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din vara anului 2016.

În noiembrie 2015, IOC a adoptat la Lausanne, Elveția, un nou set de recomandări prin intermediul cărora federațiile sportive internaționale vor putea permite transsexualilor să participe la competițiile sportive, persoanele transgender putând participa și la Jocurile Olimpice fără a mai fi nevoiți să-și facă operație de schimbare de sex. A se vedea decizia Comitetului Olimpic dând clic aici.

Schimbarea sexului pentru intrarea în competiția masculină sau feminină a transsexualilor la Jocurilor Olimpice a devenit un act obligatoriu începând cu anul 2003, când sportivii care „deveneau” bărbați sau femei mai întâi trebuiau să se opereze iar apoi să urmeze timp de doi ani un tratament hormonal pentru a intra în „pielea” hormonală a personajelor dorite. De asemenea, schimbarea lor de sex trebuia să fie recunoscută legal.

Însă la sfârșitul anului trecut IOC a decis că aceste operații nu mai sunt obligatorii, transsexualii putând participa la compețiile sportive „fără restricții”  –  indiferent de categoria de sex dorită. O singură obligație a rămas în vigoare în dreptul bărbaților deveniți femei: ei trebuie să facă dovada că nivelul testosteronului lor a fost cuprins sub anumiți parametri (mai exact, sub 10 nanomoli/litru) specifici cu cel puțin un an înaintea primului concurs. „Pentru a evita discriminarea, în cazul în care testele hormonale [ale bărbaților care doresc să devină femei] nu sunt eligibile pentru concursul de sex feminin, sportivul poate să fie eligibil pentru a concura în competiția masculină”, a mai precizat conducerea IOC.

„Acest set le va da federaţiilor stimulentul şi încrederea de a introduce noi reguli pe baza recomandărilor noastre. Intervenţia chirugicală de schimbare de sex, ca şi precondiţie de participare, nu e necesară pentru a avea o competiţie corectă şi ar putea fi nepotrivită cu legislaţiile aflate în curs de dezvoltare şi cu noţiunile de drepturi ale omului”, a declarat Richard Budgett, directorul medical al Comitetul Olimpic Internațional.

Conform noilor linii dorectoare adoptate, se recomandă federațiilor sportive internaționale să permită accesul nerestricționat al transsexualilor și la alte competiții sportive, motivația experților medicali ai IOC bazându-se pe „atitudinile științifice, sociale și legale în vigoare cu privire la aspectele de transsexualitate” din societatea modernă.

„Obiectivul major al sportului este și rămâne garantarea competiției corecte (…). [Noua linie directoare] este sfatul comisiei medicale și științifice și ceea ce considerăm noi ca fiind cel mai bun sfat”, a subliniat conducerea executivă a IOC.

În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, verificările cromozomiale au fost retrase înainte de competiții deoarece au fost considerate lipsite de etică științifică. În cadrul sportului internațional există mai mulți sportivi care și-au schimbat sexul și au cerut drepturi oficiale pentru toți transsexualii care vor să concureze într-o competiție sportivă națională și internațională. Iată doar câteva exemple:

  • Bruce Jenner, câștigătorul decatlonului olimpic din 1976 a anunțat anul trecut că și-a făcut operația de schimbare de sex, devenind la vârsta de 66 de ani Caitlyn Marie Jenner; el/ea a solicitat să nu sufere discriminări în continuele distincții pe care le primește din partea diverselor instituții sportive; în decembrie 2015 magazinul „Glamour” l-a declarat/a declarat-o pe Jenner „Femeia anului”;
  • atletul sud-african Caster Semenya care a devenit femeie și a câștigat titlul mondial în anul 2009 la proba de 800 m feminin, a pierdut totuși aurul din acel an deoarece nivelul testosteronului său nu corespundea nivelului impus de IOC pentru femei. În schimb, a participat și la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 unde a câștigat argintul ca „atletă femeie recunoscută”;
  • atleta americană Chris Mosier care a câștigat triatlonul feminin din 2009, a câștigat sprintul de duatlon din 2015 la categoria de bărbați din S.U.A. și va fi primul atlet transsexual înscris la Jocurile Olimpice din vara anului 2016 din Brazilia.

În zilele acestea însă, câteva personaje foarte cunoscute în media au decis să critice direct această schimbare „de perspectivă”. De exemplu, fostul star al emisiunii britanice „Tom Gear”, Jeremy Clarkson, a criticat în mod deschis tendințele actuale de libertinaj transsexual, publicând un editorial curajos în The Sunday Times prin care a susținut că părinților nu trebuie să li se permită să își lase copiiii să se comporte de parcă ar avea alt sex:

„Părinților nu trebuie să li se dea voie să otrăveaască mintea unui copil” (Jeremy Clarkson).

Declarația lui Clarkson, însoțită și de un exemplu critic în care părinții unui băiat de opt ani i-au respectat acestuia dorința de a se îmbraca precum o fetiță încă de la vârsta de trei ani, fiind dat ulterior și la școala de fete („pentru că așa a dorit copilul”), a fost imediat înfruntată de activiștii drepturilor transsexualilor, activista Paris Lees catalogând afirmațiile lui Jeremy Clarkson drept „un gest diabolic”.

În timp ce alți critici ai noilor linii directoare ale IOC nu se arată prea numeroși și auziți, activiștii drepturilor persoanelor transgender merg mai departe: s-a creat și platforma suport pentru sportivii transsexuali, TransAthlete.com, cu scopul de a ajuta incluziunea studenților, atleților, antrenorilor și administratorilor transsexuali într-o varietate de niveluri de competiții sportive pe care activiștii le doresc a fi „corecte” indiferent de schimbarea orientării sexuale a cuiva.

Surse Pro Jesus:
Associated Press,IOC rules transgender athletes can take part in Olympics without surgery”, The Guardian, 25 ianuarie 2016
Clarkson J., „Jeremy Clarkson: Transgender issues are driving me nuts. I need surgery on my tick boxes”, The Sunday Times, 24 ianuarie 2016
Erdener U. et Al., „IOC Consensus Meeting on Sex Reassignment and Hyperandrogenism November 2015”, International Olympic Committee, pp. 1-3, accesat în 27 ianuarie 2016
TRANS*ATHLETE resource, www.TransAthlete.com, accesat în 27 ianuare 2016
***, „Jeremy Clarkson attacked over transgender comments”, BBC, 25 ianuarie 2016
***, „Rio 2016: Olympic body changes transgender guidelines”, CNN, 25 ianuarie 2016
Distribuiri
38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată