Funcție dezactivată

Elevate your life

În Biserica Evanghelică Luterană din Germania s-a înregistrat prima situație de atribuire a unei parohii către un cuplu de pastori homosexuali.

Este vorba de pastorul Stephan Rost (de 38 de ani, din Germania) și de partenerul său, pastorul Ciprian Matefy (de 33 de ani, nativ român mutat în Germania), care de la 1 aprilie 2016 vor sluji împreună în cadrul parohiei luterane Sandesneben (situată între Hamburg și orașul Lübeck).

Cei doi pastori, după opt ani de concubinaj, s-au căsătorit în vara anului 2014. Ciprian Matefy (stânga imaginii de sus) s-a născut la Brașov, studiind teologia în România și ulterior în Germania, la Leipzig.

Cei doi s-au împrietenit în timpul studiilor universitare. După terminarea facultății fiecare a primit câte o parohie în regiunea Dresda. Însă, consiliile bisericești din această zonă trebuie să aprobe în unanimitate slujirea unui cuplu gay în cadrul aceleiași parohii. Deoarece Ciprian și Stephan nu au primit această aprobare, ei au fost „nevoiți” să își caute o parohie unde să primească aprobarea întregului consiliu bisericesc. Răspunsul favorabil a venit din landul Schleswig-Holstein, din Biserica de Nord – parte a Bisericii Evanghelice Luterane din Germania.

„Regretăm plecarea. De fapt, ne-am planificat atâtea din punct de vedere profesional în parohiile din Dresda”, au afirmat cei doi.

Manfred Koch, fost președinte al Bisericii Luterane din Germania în perioada 1997-2003, a afirmat de curând că: raporturile homosexuale nu sunt contra Bibliei, acestea fiind o formă a manifestării sexualității umane și care nu trebuie trăită doar pe ascuns (cotidianului Frankfurter Rundschau).

Biserica de Nord este cea mai tolerantă structură a Bisericii Evanghelice Luterane din Germania; din anul 2014, aceasta a pus pe același palier concubinajul sau parteneriatul civil cu mariajul, oferind totodată aceleași drepturi cuplurilor gay ca și cuplurilor heterosexuale în privința slujirii în cadrul unei parohii.

Surse Pro Jesus:
Bauermeister J., „SCHWULES PFARRER-PAAR VERLÄSST SACHSEN”, Mopo24.de, 5 ianuarie 2016
Morell T., Viere S., „Erstes homosexuelles Pastorenpaar teilt sich Pfarrstelle”, NordKirche.de, 5 ianuarie 2016
***, „Un preot din Braşov şi unul din Lepizig, primul cuplu de homosexuali cu parohie în Biserica de Nord din Germania”, ZiarulRomânesc.de, 6 ianuarie 2016
Distribuiri
225

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri