Funcție dezactivată

Elevate your life

Bisericii Episcopale i s-a interzis vreme de trei ani să ocupe funcții de luare de decizii în cadrul Comuniunii Anglicane, lucru nemaiîntânit în istoria organismul anglican din S.U.A. (creat în 1785).

În urma unei reuniuni extraordinare a liderilor anglicani organizată pe 14 ianuarie 2016, rolul Bisericii Episcopale Americane a fost restricționat temporar în privința împărtășirii misiunii mondiale și a luării de decizii ecumenice și interconfesionale  –  toate acestea din cauza acceptării căsătoriilor gay de către Biserica Episcopală.

Biserica Anglicană reprezintă a treia cea mai mare grupare de creștini din lume, după Biserica Romano-Catolică și cea Ortodoxă, din aceasta făcând parte 85 milioane de membri care trăiesc în 165 de țări, 3.5 milioane de membri făcând parte din Biserica Episcopală.

Contextul

Sancțiunea istorică a fost luată la Canterbury, Anglia, unde arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a trebuit să ia hotărâri radicale deoarece s-a creat o divizare a misiunii globale anglicane din cauza votului episcopalienilor de a oficia căsătorii homosexuale.

Welby nu a putut să forțeze un compromis, deși, la reuniunea liderilor anglicani din 14 ianuarie a fost prezent și reprezentantul Bisericii Episcopale Americane, Michael Curry, care i-a avertizat pe ceilalți lideri reuniți că votul lor „va aduce o adevărată durere” pentru episcopalieni, dar în special pentru membrii care sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali.

Decizia arhiepiscopului de Canterbury a fost reclamată de liderii anglicani conservatori care au solicitat exercitarea unor sancțiuni împotriva Bisericii Episcopale din S.U.A., în caz contrar amenințând că vor părăsi ședința mondială organizată. Două treimi din cei 37 de arhiepiscopi reuniți la Canterbury au votat în favoarea sancționării Bisericii Episcopale din America.

Misiunea mondială a Bisericii Anglicane a cunoscut în ultimii 13 ani o serie de „fisuri” din cauza viziunilor diferite în privința relațiilor gay, a hirotonisirii femeilor și a altor probleme conexe. Însă „fractura” s-a creat în anul 2003 când Biserica Episcopală cu sediul în New York a hirotonit primul episcop homosexual, pe Gene Robinson, în New Hampshire. De asemenea, în iunie 2015, aceeași biserică a decis în cadrul Convenției Generale schimbarea limbajului care definește căsătoria (anterior mariajul fiind definit ca o relație oficializată între un bărbat și o femeie – a se vedea Rezoluția A036), autorizând astfel căsătoriile gay – a se vedea Rezoluția A054.

Biserica Episcopală declară printre altele că: „onorează diversitatea teologică a Bisericii în ceea ce privește problemele de sexualitate umană”, niciun episcop, preot, diacon sau persoană neputând să sufere sancțiuni sau discriminări din cauza sexualității sale.

Presiunile interne 

Mâna arhiepiscopului de Canterbury a fost forțată nu doar de criticile neobosite ale liderilor tradiționaliști ci și de faptul că anglicanii conservatori din întreaga lume s-au unit pentru a organiza The Global Anglican Future Conference (Conferința Mondială Anglicană a Viitorului) –  semn de distanțare a lor de Biserica Episcopală din S.U.A. și de refuz de participare la unele adunări anglicane.

Din cauza reacțiilor întârziate ale Arhiepiscopiei de Canterbury, în anul 2009, liderii anglicani conservatori au creat Biserica Anglicană din America de Nord, ca alternativă teologică conservatoare la ceea ce se întâmpla în Biserica Episcopală din S.U.A..

Justin Welby a fost nevoit pe data de 14 ianuarie 2016 să îl invite la extraordinara reuniune și pe liderul acestei Biserici Anglicane din America de Nord în care s-au înscris deja 100.000 de membri.

Bisericii Episcopale din S.U.A. i s-a imputat astfel  „o abatere fundamentală de la credința și învățătura majorității anglicanilor din provinciile noastre, în privința doctrinei căsătoriei”, Biroul de Presă Anglican, afirmând că episcopalienii „nu ne mai reprezintă corpurile ecumenice și interconfesionale”, statutul lor fiind redus la echivalentul de observatori în comisiile anglicane, aceștia „neputând să ia parte la luarea deciziilor cu privire la orice probleme legate de doctrină și sistem politic”.

Protestele cele mai vocale împotriva îmbrățișării drepturilor homosexualilor de către episcopalieni au venit din Africa, unde Comuniunea Anglicană cunoaște cea mai rapidă creștere de la nivel mondial. Arhiepiscopul Stanley Ntagali, reprezentantul Bisericii Anglicane din Uganda, a declarat în urma extraordinarei reuniuni de la Canterbury că „această acțiune nu trebuie văzută ca un sfârșit, ci ca un început de disciplină și ordine divină”, raportându-se la relațiile gay ca la o încălcare a principiilor Scripturii.

Reacții de după aplicarea sancțiunii

  • În urma deciziei istorice de a penaliza episcopalienii, Biroul de Presă Anglican a afirmat dorința unanimă „de a merge împreună” –  în ciuda recunoașterii „diferențelor profunde” de înțelegere a căsătoriilor, majoritatea celor prezenți la reuniunea liderilor anglicani „reafirmând” învățătura că o căsătorie reprezintă doar unirea dintre un bărbat și o femeie.
  • Ca răspuns la sancțiunile disciplinare de suspendare a atribuțiilor Bisericii Episcopale din S.U.A., primul episcop homosexual care a fost hirotonit, Gene Robinson, a postat pe Twitter următorul mesaj: „Judecata lui Dumnezeu asupra celor care includ prea multe va fi mai puțin dură decât judecata împotriva celor care includ prea puține”.
  • De asemenea, reprezentantul Bisericii Episcopale din S.U.A., Michael Curry, a afirmat: „Angajamentul nostru de a fi o biserică integratoare nu se bazează pe o teorie socială a capitulării în fața opțiunilor culturale, ci credința noastră se bazează pe brațele întinse ale lui Isus pe cruce, ca semn al iubirii lui Dumnezeu care ajunge la noi toți. În timp ce înțeleg că sunt atâția în dezacord cu noi, decizia noastră în ceea ce privește căsătoria [gay n.t.] se bazează pe credința că spusele apostolului Pavel din Galateni sunt adevărate pentru biserica de azi: „ Toţi care aţi fost botezaţi pentru Hristos v-aţi îmbrăcat cu Hristos. Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus” (…). Pentru multele persoane care s-au simțit respinse de către Biserică din cauza a ceea ce sunt, pentru multele persoane care s-au simțit respinse de către familii și comunități, deschiderea bisericii noastre în dragoste a fost în sine un semn de speranță”.

Alte provocări

Pe lângă Biserica Episcopală din S.U.A. care a autorizat căsătoriile homosexuale, demersuri în aprobarea căsătoriilor homosexuale au fost făcute și de alte biserici anglicane naționale precum cele din Brazilia, Africa de Sud, Noua Zeelandă și Scoția.

De asemenea, în iulie 2016, Biserica Anglicană din Canada va decide dacă va autoriza căsătoriile între homosexuali sau nu. Reprezentantul ei a refuzat să comenteze recenta decizie a anglicanilor mai ales în condițiile în care conservatorii au reclamat pocăința Bisericii Anglicane din Canada și „retragerea voluntară” din fața unui vot pro-gay.

Între timp, pentru a ieși din scindarea creată, arhiepiscopul de Canterbury a solicitat punerea în funcțiune a unui grup operativ „pentru a menține comunicarea între noi, cu intenția de a restaura legăturile, de a reclădi încrederea reciprocă, de a vindeca rănile moștenite, recunoscând existența punctelor noastre comune și explorând diferențele noastre profunde, asigurându-i [pe episcopalieni n.t.] că ei fac parte din noi în dragostea și harul lui Hristos”.

Surse Pro Jesus:
Davies M., „Majority of primates call for temporary Episcopal Church sanctions”, Episcopal News Service, 14 ianuarie 2016
Goodstein L., De Freytas-Tamura K., „Anglican Church Disciplines U.S. Episcopals Over Gay Marriages”, New York Times, 14 ianuarie 2016
Zoll R., „Anglicans sanction US Episcopal Church over gay marriage”, Yahoo News, 14 ianuarie 2016
***, „A054 Adopt Resources and Rites from “Liturgical Resources I: I Will Bless You and You Will Be a Blessing, Revised and Expanded 2015”, The General Convention of the Episcopal Church, 2015
***, „A036 Amend Canon I.18 Marriage”, The General Convention of the Episcopal Church, 2015
***, „News from Primates 2016”, Primates2016.org (Biroul de Presă Anglican), 14 ianuarie 2016
Distribuiri
162

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri