Funcție dezactivată

Elevate your life

Americanul Eric Pickersgill a creat o colecție de fotografii în care a intervenit într-un singur aspect: a solicitat persoanelor fotografiate să reconstituie aceeași scenă de viață în care ar folosi în mod natural smartphone-ul, însă fără a ține în mod efectiv gadgetul în mână.

Prin aceasta,  tânărul fotograf  –  care are și un master în Arte Fine  -,  a dorit să scoată în evidență „obsesia” noastră pentru aceste obiecte în situațiile în care, de fapt, am putea să comunicăm direct.

Tehnologia nu este nicidecum un element rău, ea având o serie de beneficii evidente. Însă, dacă am alege momente comune în care ne-am dispensa de ea într-un mod manierat, cu siguranță viața – și mai ales comunicarea noastră –  ar fi altfel!

Eric Pickersgill și-a început acest proiect (intitulat „Removed” – Îndepărtat) la New York. Mergând într-o dimineață la o cafenea, a observat la o masă alăturată că un tată și cele două fete ale lui nu erau implicați în vreo conversație deoarece urmăreau aproape mereu informațiile de pe smartphone-urilor lor; între timp, mama  – care probabil a preferat să nu își scoată telefonul mobil  –  se uita tristă pe fereastra cafenelei deși era alături de familia întrunită.

După câteva momente de însingurare mama își scoate și ea smatphone-ul.

Lui Pickersgill această imagine i-a rămas în minte multă vreme; a apreciat că smartphone-ul a devenit un membru fantomă al fiecărei familii și grup social; pe de o parte, comprimă timpul necesar transmiterii unui mesaj dar pe de altă parte este și „o forță de dependență care promovează împărțirea atenției între cei care sunt fizic cu tine și cei care nu sunt”.

Cele mai frumoase amintiri ale vieții noastre sunt cele petrecute alături de cineva și împărtășite cu cineva, în real.

Iar tehnologia își pierde plusul de valoare atunci când ea este folosită în detrimentul interacțiunilor umane directe, non-virtuale  –  o interacțiune autentică care nu se poate share-ui.

Sunt eu obsedat(ă) de telefonul meu?

Sursa Pro Jesus:
www.ericpickersgill.com, accesat în 18 octombrie 2015
Distribuiri
166

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri