Elevate your life

Televiziunea publică britanică ar putea difuza săptămânal rugăciunea de vineri din moschei, pe fondul nemulțumirilor transmise de comunitatea musulmană.

Un raport intern adresat directorului BBC și dat recent publicității, afirmă că acest canal britanic are emisiuni cu un conținut „prea creștin”, solicitând revizuirea conținutului religios al celei mai cunoscute posturi TV din țară.

Ibrahim Mogra, șeful Consiliului Musulman din Marea Britanie, și Aaquil Ahmed, şeful Comisiei asupra religiilor şi eticii din BBC, au solicitat reprezentanților BBC să transmită în fiecare vineri rugăciunea tradițională din moscheile britanice și să ecranizeze și emisiuni hinduse și de alt specific religios oriental.

Aaquil Ahmed a ridicat problema emisiunilor de rugăciuni musulmane transmise din moschei  în cadrul unei recente reuniuni a Camerei Comunelor, conform The Telegraph.  Însă Aaquil Ahmed este privit cu scepticism de reprezentantanții bisericilor creștine din țară, fiind acuzat încă din anul 2009 că tratează părtinitor comunitatea musulmană, abuzând de cerințele postului ocupat  în cadrul televiziunii publice care atrage săptămânal peste 74 milioane de telespectatori.

Liderii Bisericii Catolice au declarat că Ahmed a introdus pe postul BBC o serie de documentare pro-islamice, lucru care nu a fost făcut și în cazul documentarelor creștine. În cadrul mandatului său de până acum, Aaquil Ahmed a contribuit ca BBC să ecranizeze săptămânal programe speciale prinvind Islamul, inclusiv documentare de lung-metraj bazate pe Coran.

În ceea ce privește „echilibrul”, liderii creștini îl acuză pe şeful Comisiei asupra religiilor şi eticii din BBC că a susținut ecranizarea unor emisiuni așa-zise creștine dar care, de fapt, pun sub semnul întrebării bazele creștinismului; iar problema imigranților din jungla din Calais a fost prezentată pe post tot din perspectivă pro-musulmană, comparându-i pe refugiații islamici cu Familia Sfântă (Iosif, Maria și Isus), cu toate că tocmai țările din care vin acești imigranți sunt ostile creștinismului iar imigranții la rândul lor nu agreează în general conviețuirea cu creștinii pe teritoriul european unde au ajuns sau vor să ajungă.

Ibrahim Mogra,  șeful Consiliului Musulman din Marea Britanie, a declarat că BBC se află aproape de aprobarea solicitării de transmitere săptămânală a rugăciunilor din moschei, în condițiile în care Lord Hall, directorul general al BBC, a declarat că revizuiește emisiunile canalului TV pentru a răspunde cerințelor curente de conținut religios, cu toate că, pentru televiziunea publică britanică, „creștinismul rămâne piatra de temelie a producției” religioase.

În Marea Britanie, numărul musulmanilor s-a dublat în ultimii 15 ani, ajungând de la 1,54 milioane de musulmani în 2001, la peste 3 milioane de musulmani în ianuarie 2016. La începutul anului curent a apărut un scandal mediatic privind dublul standard din Marea Britanie, după ce unui ONG islamic i s-a permis să afișeze pe 640 de autobuze etajate londoneze mesajul „Subhan Allah” (Glorie lui Allah) în condițiile în care Bisericii Anglicane i s-a refuzat să transmită un videoclip de Crăciun în diversele cinematografe britanice, pe motiv că „ar putea ofensa persoanele de altă religie sau ateii” (The Independent).

În data de 6 mai 2016, laburistul Sadiq Khan a devenit primul primar musulman al Londrei, Aaquil Ahmed fiind și el primul musulman care ocupă şefia Comisiei asupra religiilor şi eticii din cadrul BBC.

Surse:
Barrett D., „BBC is ‘too Christian’ and ‘could broadcast Muslim prayers’ to reflect growing multi-culturalism”, The Telegraph, 15 mai 2016
Beckford M., „Muslims in UK top 3 million for first time… with over 50% born outside Britain: Number in country doubles in a decade as immigration and birth rates soar”, Daily Mail, 30 ianuarie 2016
Bromfield M., „Ramadan bus advert campaigners respond to criticism over ‘Allah is Great’ posters”, The Independent, 9 mai 2016
***, „Songs of Rage: BBC blasted as ‘too Christian’ and may televise Muslim prayers from mosque”, The Sun, 15 mai 2016
Distribuiri
49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată