Elevate your life

Ultimele cercetări ale Departamentului de Sănătate a Mediului din cadrul Universității Harvard indică faptul că, din cauza materialelor de construcții folosite, aerul din interiorul clădirilor convenționale afectează în mod drastic funcțiile cognitive.

Poate că nu am stat să calculăm, însă majoritatea dintre noi petrecem aproximativ 90% din timp în interiorul clădirilor  –  fie că este vorba despre propriile noastre locuințe sau despre instituțiile de învățământ și birourile de afaceri în care ne desfășurăm activitatea. Însă aceste medii au un rol critic asupra bunăstării noastre intelectuale!

Aerul stătut și compoziția chimică a materialelor folosite în construcțiilor convenționale (care de multe ori conțin compuși organici volatili) „sufocă” funcțiile cognitive ale indivizilor, afectând performanțele intelectuale ale celor care își petrec majoritatea timpului între patru pereți.

De asemenea, în așa-numite „open spaces” (spații de lucru în care muncesc mai multe zeci și chiar sute de persoane), din cauza nivelului ridicat de CO2 generat în timpul programului, performanțele intelectuale ale angajaților sunt mai reduse cu 61% față de performanțele intelectuale ale celor care sunt supuși unui nivel normal al CO2 din afara clădirilor sau care lucrează în clădiri ecologice (construite și mobilate cu materiale organice și care sunt bine ventilate).

„Cel mai bun mod de a aborda o sarcină grea la locul de muncă poate fi acela de a sparge o fereastră și de a respira adânc”  –  aluzie figurativă a editorilor secțiunii de Știință și Explorare de la Ars Techinica.

În cadrul experimentului Harvard de tip dublu-orb, au fost urmăriți timp de două săptămâni 24 de angajați care desfășoară munci intelectuale: arhitecți, designeri, programatori, ingineri, manageri și responsabili de marketing, din eșantion fiind excluse persoanele fumătoare sau care suferă de astm, de claustrofobie sau schizofrenie. Zilele lor de lucru au fost împărțite în zile convenționale (când s-au studiat funcțiile cognitive ale acestora în birouri construite și mobilate cu materiale convenționale) și zile verzi (când s-au studiat funcțiile lor cognitive în timpul desfășurării muncii în clădiri ecologice).

Studiul a relevat faptul că în cadrul clădirilor ecologice, indivizii au demonstrat o productivitate intelectuală cu 61% mai mare decât în cazul zilelor în care au lucrat în clădiri convenționale. Pe deasupra, în cadrul clădirilor Green +, cu o ventilație foarte similară cu cea a aerului normal din afara clădirilor, indivizii supuși studiului au avut funcții cognitive chiar cu 101% până la 288% mai bine valorificate decât în cadrul clădirilor convenționale!

„Am găsit o creștere semnificativă a scorurilor funcției cognitive când oamenii au petrecut o zi întreagă într-o clădire ecologică, comparativ cu situația petrecerii timpului într-un mediu conceput să simuleze o clădire convențională”, afirmă Joseph Allen, conducătorul studiului Harvard.

În clădirile convenționale, în care ventilația corespunzătoare a aerului este redusă, s-a constatat creșterea nivelului de poluanți din aerul din interior; în anii ’80 a apărut pentru prima oară în literatura de specialitate așa-numitul sindrom al clădirilor bolnave (syck building syndrome – SBS) când indivizii care lucrau în cadrul unor clădiri comerciale cu ventilație redusă indicau pierderi semnificative de productivitate a muncii din cauza simptomelor atribuite calității mediului interior (gradul necorespunzător de umiditate, rata redusă de ventilație, prezența materialelor chimice emise de pereți – particule de dioxid de azot, formaldehidă, heptan, alergeni etc.). Pe deasupra, s-a demonstrat că utilizarea intensă a aerului condiționat păstrează aerului de calitate redusă în interior, sacrificând schimbul liber al aerului interior cu cel din exterior.

Aceste date cumulate sunt de un interes strategic pentru economia cognitivă din viitor și pentru persoanele active responsabile de luarea deciziilor. Studiile de până acum au determinat totodată impunerea a o serie de standarde de ventilație clădirilor ecologice și nu doar impunerea unui anumit grad de eficiență energetică acestor clădiri verzi!

Până când și locuințele sau birourile dumneavoastră vor respecta standardele unor astfel de clădiri inteligente vă recomandăm ca pe lângă petrecerea unui timp de calitate în aer liber, să deschideți cât mai des geamul și să inspirați adânc!

Surse Pro Jesus:
Allen J. G. et al., „Associations of Cognitive Function Scores with Carbon Dioxide, Ventilation, and Volatile Organic Compound Exposures in Office Workers: A Controlled Exposure Study of Green and Conventional Office Environments”, Environmental Health Perspetives, 26 octombrie 2015
Mole B., „Stuffy offices can halve cognitive scores. The bad air quality found in many office buildings may also affect performance, health”, Ars Technica, 31 octombrie 2015
Distribuiri
49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribui pe

Distribuiri

NewsletterDistribui pe

Distribuiri
Funcție dezactivată